Şanlıurfa Tabip Odasından Muayene Süresine Tepki;

Şanlıurfa Tabip Odasından Muayene Süresine Tepki

Şanlıurfa Haber; Urfa Tabip odasından muayene süresinin kısaltılmasına tepki...

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Yüksekyayla, hekimlerin hastaya ayırması gereken sürenin 5 dakikaya düşürüldüğünü belirterek, “Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir” dedi.

Şanlıurfa Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı’nın randevu alma sistemi Merkezi Hekim Randevusu Sistemi (MHRS) üzerinden yaşanan sıkıntılara dikkat çekilen bir açıklama yaptı.

 

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamaya Oda Başkanı Osman Yüksekyayla, SES Sendikası üyeleri ile sağlıkçılar katıldı. Ellerinde “Sağlık 5 Dakikaya Sığmaz” yazılı pankart açan grubun açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrarı sürdürdüğü ileri sürüldü. Bu anlayışla yönetilen sağlık sisteminin toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saydığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 

“Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır.”

 

"SAĞLIKTA ŞİDDETE ZEMİN HAZIRLANMAKTADIR"

Açıklamada, hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğe müdahale edildiği iddia edildi. “Halkın sağlığı tehdit edilmekte, sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır” denilen açıklamada, doktorların hastalarına ayırması gereken muayene süresinin daha uzun olması gerektiği kaydedildi.

 

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adımın ayrıntılı öykü almak olduğuna işaret edilen açıklamada, “Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Tıbbi sekreter olmadan çalışmak zorunda bırakılan hekimler tıbbi kayıtların tutulmasında zorluklar yaşayacak, sonraki süreçte yaşanacak en ufak olumsuz gelişmede hekimi zor duruma sokacaktır” ifadesi kullanıldı.

 

"MESLEK İLKELERİ ETİĞİ AÇISINDAN KABUL EDİLEMEZ"

Muayene için yeterli zaman tanımamanın, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmanın hekimlik meslek etiği ilkeleri açısından “kabul edilemez” olduğu belirtilen açıklama, bunun mesleklerine yönelik bilinçli bir saldırı olduğu kaydedildi.

 

Halk sağlığının ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmesi çağrısı yapılan açıklamada, “Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum