Şanlıurfa'da Tarihi Kilise Restorasyonu Bekliyor;

Şanlıurfa'da Tarihi Kilise Restorasyonu Bekliyor

Halfeti'de ki tarihi kilisenin restorasyonu...

Şanlıurfa tarihi yerlerinden yeni keşfedilmeyi bekleyen yapılar çıkıyor.

Şanlıurfa Halfeti'de bir kültür varlığı daha restore edilmeyi bekliyor. Halfeti’de ön ve arka taraflarının büyük bir kısmı yıkılan Urfa Ermenilerine ait 1500 yıllık Nuhrut Kilisesi kısa süre içerisinde restore edilmemesi halinde taş yıkılacak.

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçe merkezine bağlı Gürkuyu Mahallesi’nde bulunan bin 500 yıllık Nuhrut Kilisesi, yıkılmamak için adeta zamana direniyor. Ermenilere ait olan Nuhrut Kilisesi bakımsızlıktan dolayı harabeye dönüşürken, yapının ön ve arka cephesi büyük oranda yıkıldı. Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında olduğu dönemde kesme taşlardan inşa edilen kilisenin mimarisinde Bizans mimarisine has teknikler kullanıldı.


HARABEYE DÖNÜŞTÜ

Bakımsızlıktan viraneye dönüşen kilise, şimdilerde mahallede yaşayan çocukların oyun alanı, gençlerin ve yaşlıların ise zaman geçirmek için kullandığı bir mekana dönüştü. 2017 yılına kadar kilisenin korunması için herhangi bir önlem alınmazken, 2017 yılında etrafı dikenli tellerle çevrilmiş. Tellerin tahrip olduğu kilisenin bahçesinde ise hayvanlar otlatılıyor.

 

Kilisenin restore edilerek turizme kazandırılmasını isteyen mahalle sakinleri, kilisenin kısa süre içerisinde restore edilmemesi durumunda kalan kısımlarının da yıkılacağını söyledi.

 

BİHA

 


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum