Şanlıurfa Barosundan Hayvan Hakları Açıklaması;

Şanlıurfa Barosundan Hayvan Hakları Açıklaması

Şanlıurfa Barosu 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü için açıklama yaptı.....

Şanlıurfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nedeniyle basın toplantısı gerçekleştirdi. Komisyon, hiçbir canlının diğerinden ayırt edilemeyeceğini belirtilerek, tüm hayvanlara karşı işlenen suçların takipçisi olacaklarını

Baroda düzenlenen toplantıya, Şanlıurfa Baro Başkanı Velat İzol, baronun Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Celaleddin Keskinbıçak ve avukatlar katıldı.

Komisyon Başkanı Keskinbıçak, bu gezegende hiçbir canlının “yaşam hakkı” anlamında diğerlerinden daha imtiyazlı bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bugün 4 Ekim, Dünya Hayvanları Koruma Günü. Birlikte yaşadığımız, aynı havayı soluyup aynı duyguları hissettiğimiz, her biri kendine özgü yaşam biçimlerine sahip milyonlarca tür hayvanı korumak adına farkındalık yaratmayı hedefleyen özel bir gün.

Bu gezegende hiçbir canlı ‘yaşam hakkı’ anlamında bir diğerinden daha imtiyazlı değildir. Bu nedenle sadece insanı piramidin en üstüne koyan reflekse karşı durmak ve hayvan haklarını savunmak en önemli sorumluluğumuzdur. Bizler hayvanseverler olarak hiçbir canlıyı bir diğerinden ayırt etmiyoruz.”

Hayvan hakları savunucularının 17 yıldır uğraş verdiği yasa teklifinin 14 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Keskinbıçak, önceki yasaya göre hayvanların “mal” olarak kabul edildiğinden hayvanlara karşı işlenen suçlarda Kabahatler Kanunu’na göre idari para cezalarının uygulandığını belirtti. Keskinbıçak, yeni kabul edilen yasanın en büyük kazanımının hayvanlara karşı işlenen suçların kabahatler kapsamından çıkartılıp Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamına alınması olduğunu kaydetti.

Keskinbıçak, “Buna göre artık bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişiye 6 aydan 4 yıla kadar, nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanı öldürene 1 yıldan 5 yıla kadar, bir hayvan neslini yok eden kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar, hayvan dövüştürene 3 aydan 2 yıla kadar, hayvana cinsel saldırıda bulunan ve tecavüz edene 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası verilecektir” dedi.

Şanlıurfa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak hayvanlara karşı işlenen suçların her daim takipçisi olacaklarının altını çizen Keskinbıçak, “Tüm bu maddeler arasında en az çaba gerektiren, en kolay şekilde herkesin yapabileceği tek şey, vicdani duygularımızla hayvanlara her zaman sevgiyle yaklaşmak ve onlara en iyi yaşam koşullarını sağlamak olacaktır” ifadesini kullandı.

 

Sinan ÖZDEMİR / BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum