Turizm Geliştirme A.Ş.'den Şanlıurfa'nın Turizmde ki Sorunlarının Çözümleri için Açıklama ;

Turizm Geliştirme A.Ş.'den Şanlıurfa'nın Turizmde ki Sorunlarının Çözümleri için Açıklama

Şanlıurfa ...


Tarihi ve turistik yerleriyle tanınan, ‘tarihin sıfır noktası’ olarak bilinen Göbeklitepe’ye de ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da, turizmde yaşanan sorunların çözümü için Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. büyük çaba gösteriyor.

Şanlıurfa’nın hem tarihi hem de turistik açıdan gelişmesi için birçok çalışmalar yapan Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş., birçok çalışma ve etkinlikler düzenleyerek kentin tanıtımına büyük katkıda bulunuyor. Turizm Geliştirme A.Ş Genel Müdürü Mehmet Uncu, yapmayı planladıkları faaliyetler hakkında açıklamada bulundu. Şanlıurfa’nın turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için birçok girişim ve çalışmalarda bulunduklarını ifade eden Müdür Uncu, “2019 Göbeklitepe yılı etkinliklerini biz düzenledik. Diğer bakanlıklar ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer kurumlarla daha çok tanıtım ve pazarlama gibi etkinlikler düzenledik. Biz bu çalışmaların sonucunu almayı planlıyorduk ama ne yazık ki koronavirüsü buna izin vermedi, turistler gelemedi uçak seferleri olmadığı için. Bizde 2020 yılında yaptığımız planlamayı ilan ettik. 7 tane ilçemize de turizm planlarını hazırladık her ilçenin 1 ile 10 arası projesi var. Bu projeler neler altyapı projeleri. Bir yeri tanıtmak kolay, buraya gelin demek güzel ama turistlerin buraya gelmesi için bu altyapıyı sağlamanız gerekiyor. Örnek veriyorum bir destinasyon noktasında siz buyurun gelin dediğiniz zaman buranın hazır olması gerekiyor. En azından gelen turistin bir su alabileceği, ya da güvenle gezebileceği bir yer olması gerekiyor. O yüzden bizlerin altyapı çalışmalarını bir an önce yapmamız gerekiyor” dedi.

 

UNCU: “DESTİNASYON NOKTALARINI TESPİT ETTİK”
Şanlıurfa, tarihi anlamda birçok noktaya sahip. Özellikle Eyyübiye bölgesinde ve kentin farklı noktalarında yer alan tarihi ve turistik alanlar yer almakta. Bu gibi yerlerin tespiti sonucu Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte çalışmalar başlattıklarını belirten Uncu; “Bizler de bu yerlerin fizibilitesini hazırladık şu an Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte Harran’daki destinasyon noktalarını tespit ettik mimari uygulama projesini planlıyoruz. Buna ek olarak da biz neler yaptık atıl durumdaki hanlar, hamamlar ile ilgili fizibiliteler hazırlamaya başladık, bir kısmının kiralamasını da protokol şeklinde yaptık. Bunlardan bir tanesi Arasa Hamamı, Barutçu Hanı zaten belediye tarafından bize tahsil edildi ve turizme açtık. Abacı ve Budak dediğimiz eski 58 meydanı arasındaki meydanı açtık buna ek olarak da diğer han ve hamamlar için de çalışmalarımız devam ediyor” Diye ifade etti. 

 

“ALTYAPIDAKİ EKSİKLİKLERİ BELEDİYELERE SUNDUK”
Müdür Uncu, Şanlıurfa’nın birçok noktasında altyapı konusunda eksikliklerin olduğunu ve bu eksiklikleri rapor haline getirerek yetkili belediyelere sunduklarını ve gerekli çalışmaların bir an önce yapılması gerektiğine dikkat çekerek; “Altyapıdaki eksiklikleri de rapor haline getirerek hem Büyükşehir’e hem de ilçe belediyelerimize sunduk. Onlardan bu projelerin yapılmasını bekliyoruz. HaşimiyE Meydanı’nda bir çalışmamız var bundan evvel valimizin Balıklıgöl platosu için bir çalışması var bu planlamanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bununla beraber Germuş Kilisesi yıllardır konuşuluyor ne yapılacak, kimse sahip çıkmıyor biz sahiplenelim bizler oranın tahsilini yapalım dedik zaten orayla ilgili bir destinasyon çalışmamız var. Orada sadece kilise değil köyün tamamı kalkındırılacak. Çünkü orada tarihi mekanların olduğu bir yer eko turizm kültürel bir peyzaj alanı düşünüyoruz orada. Bununla beraber Karahantepe olsun diğer yerlerde kazıları destekliyoruz. Harran’da yine aynı şekilde kaymakamlıkla birlikte yaptığımız bir proje var. Harran tahsilini yeni aldık Harran belediyesiyle işlevlendireceğiz. Bunlar Urfa’nın içerisinde ki önemli turizm alanları geliştirilmesi gerekiyor. Mesela hayallerimizden bir tanesi de Viranşehir’in bilinmeyen bir tarafı var orada bir müze açmayı planlıyoruz.” Diye ifade etti. 

 

“SİVEREK’TE JEOPARK YAPMAYI PLANLIYORUZ”
Karacadağ’ın eteklerinde yer alan Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş olarak çalışmalar yürüttüklerini ve bunun için projeler hazırladıklarını ifade eden Mehmet Uncu; “Jeopark projemiz var Siverek’te yapmayı planlıyoruz. Halfeti’de aynı şekilde destinasyon projeleri devam ediyor. Birecik tarafında da tarihi sabunhaneler var onlar aktif edilirse oraya da daha fazla turist gelmiş olur. Tanıtım konusunda da zoom da her hafta uluslararası toplantılar yapmaya başladık Çin, Endonezya, Japonya bu ülkelerle toplantılar yaptık. Her hafta bu şekilde toplantılar yapıp tanıtımları arttırdık. Bizim turizm sayfamız var onu düzenledik yeni yüzüyle yayına girecek. O yüzden de bir yandan tanıtım bir yandan da altyapıyı sürdürmeye çalışıyoruz. Bizim turizm müşavirliklerimiz var yurtdışında onlar da çok iyi tanıtım yapıyorlar. Bakanlığımızın da şöyle bir yaklaşımı var artık deniz kum vb. çıkıp daha çok kültür turlarına odaklanmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.  

“MEZOPOTAMYA MARKASI DÜNYADA TANITILACAK” 
Hem GAP’ın başkenti hem de Mezopotamya’nın kalbi olan ve birçok turizm noktasına sahip olan Şanlıurfa, hayata geçirilecek proje ve destinasyon çalışmaları ile birlikte Şanlıurfa, dünyaca tanınacak noktaya gelecek. Kentin tanınması ve farklı ülkelerden birçok turistin gelmesi için farklı projelere imza atan Turizm A.Ş.’nin hedefi kenti turizm açısından kalkındırmak bu konuda birçok çalışma yaptıklarını belirten Uncu; “GAP başkanlığının bir çatı markası var Mezopotamya biz de bu Mezopotamya’nın ortasında ki en önemli destinasyonlardan biriyiz.  Bu yüzden Mezopotamya markası Dünya’da tanıtılacaktır. Ülkelerin yaklaşımı şu; Mezopotamya ismi her tarih kitabında geçiyor bu ismi Dünya’da duymayan yok her ülke okuyor, Mezopotamya’yı bu yüzden pozitif yaklaşıyorlar. Biz mesela bir lüks turizm formuna katıldık Amerikan Seyahat Acenteleri Birliği Başkanıyla görüştük. Onlara bizim rotaları sunduk pandemi ve aşılama hızlanırsa buraya gelmeyi planlıyorlar. Ekim ayında pandemi olmasına rağmen Endonezya’dan acenteler ve farklı ülkelerden geldiler ve ağırladık. Deniz, kum, güneş gibi yerlerden sıkılmış turistler. Turist çeşidi özellikle Ukrayna ve Ruslar onlar da artık buraya ilgi gösteriyor. Çünkü böyle bir destinasyon Dünya’da yok Mezopotamya sadece burada var. Buraya geldikleri zaman eşsiz bir deneyim elde ediyorlar.” 

 

“KONAKLAMA KONUSUNDA SIKINTILARIMIZ VAR”
Şanlıurfa’ya her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist gelmesine rağmen halen konaklama konusunda sıkıntı çektiklerini ve bunun içinde otel yapma girişiminde bulunan yatırımcılara da destekte bulunduklarını ifade eden Mehmet Uncu; “Bizim eksiğimiz var mesela konaklama. Bunun için eylül ayında 30 tane yatırımcıyı buraya getirmeyi planlıyoruz Kalkınma Ajansıyla beraber burada alanları göstereceğiz ve yatırım yapmalarını sağlayarak 6300 olan yatak kapasitemizi 10 bine çıkarmayı planlıyoruz. Çünkü ne kadar kapasiteyi artırırsak o kadar fazla turist gelir. 2019 Göbeklitepe yılı olması nedeniyle bunu çok iyi sağladı çünkü çok daha fazla talep oluşturdu. Konaklama için de yatırımlar var biz de bu yatırımlarda bulunuyoruz 5 yıldızlı bir otel var onun için de destek sağlıyoruz ve bir an önce gerçekleştirmek istiyoruz. Hem konaklamayı hem de kente gelen turist sayısında artışı sağlamak için.” şeklinde konuştu.  


BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum