229 Gündür Devam Eden Açlık Grevi ile ilgili STK'lardan açıklama;

229 Gündür Devam Eden Açlık Grevi ile ilgili STK'lardan açıklama

Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu açlık grevleriyle ilgili basın açıklamasında bulundu....

SES, İHD, ÖHD, Tabipler Odası, Şanlıurfa Barosu 'nun yer aldığı Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu açlık grevleriyle ilgili basın açıklamasında bulundu.

SES, İHD, ÖHD, Tabipler Odası, Şanlıurfa Barosu 'nun yer aldığı Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu, 20 Kasım 2020 tarihinde başlayan ve 229 gündür devam eden açlık grevleriyle ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı koordinasyon adına Avukat Ayşe Şehriban Demirel yaptı.
 
Açlık Grevi İzleme Koordinasyonu adına açıklamayı yapan Demirel şu ifadeleri kullandı:
“Ülke genelindeki hapishanelerde kronikleşen insan hakları ihlaller, ağırlaşan infaz koşulları ve İmralı Hapishanesinde uzun zamandır sürdürülen ağır tecrit ve izolasyona son verilmesi amacıyla cezaevlerindeki mahpuslar tarafından 27 Kasım 2020 tarihinde süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine başladıkları kamuoyuna duyurulmuş ve bugün itibari ile eylem 229. gününde devam etmektedir. Hapishanelerde artan hak ihlalleri Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da kalıcı çözümler ağırlaştırılmıştır. Hapishanelerde yaşanan sorunlara üretilememiş olup, aksine son dönemde bu ihlallerin artmasına neden olan 7242 sayıl infaz kanunu değişikliği ile TMK kapsamındaki mahpuslar ağısından "evrensel insan hakları ilkelerine" aykırı olarak infaz koşulları ağırlaştırılmıştır. Gittikçe yaygınlaşan ve ülke genelinde birçok cezaevinde devam eden açlık grevleri, Şanlıurfa 1 Nolu T Tipi, Şanlıurfa 2 Nolu T Tipi ve Siverek Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan yaklaşık 80 mahpus 2 Aralık 2020 tarihinden bu yana hak ihlallerinin düzeltilmesi ve mevcut yasaların uygulanması amacıyla süresiz-dön üşümlü açlık grevine girmişlerdir. Siyasi otorite ve ülkeyi yönetenler bir an önce yasalara uymalı. Mahpusların bu talepleri karşılanması gereken en temel insan haklarıdır. Bu haklar taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmeler, Anayasa ve Ceza İnfaz Kanunu ile güvence altına alınmış haklardır, İnsan hakları savunucuları, hukukçular ve sağlık örgütleri olarak açlık grevi eylem biçimini tavsip etmediğimizi, sebebi ne olursa olsun insan yaşamını riske atacak hiçbir eyleme girişilmemesi gerektiğini belirtmekle beraber, yine de açlık grevi eylemine başvuran mahpusların başta sağlık hakkı olmak üzere, yaşam haklarının korunması için tüm yetkilerin gerekli duyarlılığı göstererek adim atması gerektiğini vurgulamak istiyoruz.”
 
“BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMELİ"
Adalet Bakanlığının ve ilgili kurumların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini aktaran Demirel, “Açlık grevine giren mahpusların durumu daha tehlikeli bir noktaya gelmeden talepleri değerlendirilmelidir, Aldığımız bilgilere göre 5 er gün dönüşümlü yapılan açlık grevlerinin bundan sonrasına 15 er gün dönüşümlü hale geleceği ve durumun daha da ciddi boyutlara varabileceği bilinmelidir. Taleplerin karşılanmaması durumunda hapishanelerde devam eden açlık grevlerinin, mahpusların sağlık ve yaşam hakkına yönelik kötü sonuçlarının ortaya çıkacağı ve bu durumdan yetkililerin sorumlu olacağı açıktır. Bu nedenle öncelikle Adalet Bakanlığının ve ilgili kurumların bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir. Şanlıurfa’da bulunan hukuk ve sağlık örgütleri olarak ilimizde de gruplar halinde ve dönüşümlü olarak devam eden açlık grevi eylemlerini izlemek ve yaşanabilecek üzücü sonuçların önüne geçebilmek için Açlık Grevleri İzleme Koordinasyonu kurulmuştur.
Açlık Grevleri İzleme Koordinasyonu olarak grevde bulunan mahpusların hak ihlalleri ile karşılaşmamaları için gerekli girişimlerde bulunacağız. Bu itibarla yetkilerce mahpusların, sağlık kontrollerinin yapılması, protokollere uygun ihtiyaçlarının karşılanması, tıbbi bakımlarının yapılması beslenme gerekmektedir. İzleme heyeti olarak hapishanelerde süresiz ve dönüşümlü açlik grevi yapan mahpusların sağlıkların tehlikeye girmemesi için Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumları, mahpusların taleplerini değerlendirerek, hak ihlallerinin sonlandırılması ve mevcut ceza infaz yasalarının uygun bir şekilde uygulanmasını talep ediyoruz” ifadelerini  kullandı.
BİHA


 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum