Kalp Hastalarına Önemli uyarılar;

Kalp Hastalarına Önemli uyarılar

Haberler...

Kardiyoloji Uzmanı Doktor Bedri Caner Kaya, koronavirüsün, kalp ve damar sistemi üzerine olumsuz etkilerinden bahsederek, bu grupta yer alan hastaların mutlaka aşı olmalarını tavsiye etti. 
Dünya ve ülkemizi saran koronavirüs, birçok hastalığın ağır geçmesine neden oldu. Virüsün, özellikle kalp- damar sistemi üzerinde daha çok etkisinin olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konuldu. Kalp hastalarının en çok etkilendiği grup arasında yer alması ise bu gruptaki hastaların tedirgin olmasına neden oldu. Koronavirüsün kalp üzerine olumsuz etkilerinden bahseden
Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Bedri Caner Kaya, “2019 yılının aralık ayından itibaren tüm dünyayı saran pandemi süresince en çok merak edilen konulardan biri de koronavirüsün kalp üzerine etkileri nelerdir ve sonuçları ne oluyor oldu. Bu etkilerin en başında özellikle kalp kasında iltihaplanma bazen kalp zarında iltihaplanma ve özellikle akut koroner sendromu dediğimiz damar tıkanıklıkları bir şekilde altta yatan sebeplerden dolayı aniden ortaya çıkması birçok bilimsel makale ve yayın ile birlikte ortaya konuldu” dedi.
 
KALP HASTALARINI DAHA ÇOK ETKİLİYOR
Pandemi sürecinde en çok soru alınan ve araştırılan konulardan birinin koronavirüsün kalp üzerine etkisi olduğunu belirten Dr. Kaya, “Koronavirüs kalp hastalarını daha çok etkiliyor bu grupta yer alan hastaların çok dikkat etmesi gerekli. Hastalardan gelen birçok soru var aşı olup olmama konusunda en çok sorulan sorular ise ‘stentim var, bypass oldum, kalp yetmezliğim var aşı olabilir miyim? Gibi birçok soru geliyor. 6 ay içerisinde korona geçirmemişse hastalarımız mutlak surette aşı olması gerektiğini vurguluyoruz” diye ifade etti.

DR. KAYA: “KARDİYAK SORUNLAR AŞININ YAN ETKİLERİNDEN DAHA FAZLA”
En çok risk altında olan gruplar arasında yer alan kalp hastaları, aşı olma konusunda tedirgin. Uzmanların özellikle bu hasta gruplarına aşı olmalarını tavsiye ettikleri biliniyor. Ancak aşı olma konusunda tedirgin olan hastalar, yetkili kişilere birçok soru yöneltmekte. Uzmanlar ise bu tip grupta yer alan hastaların mutlaka aşı olmalarını öneriyor. Aşı olup olmama konusunda tereddüt eden hastalara da tavsiyelerde bulunan Kardiyolog Bedri Caner Kaya, “Özellikle m-RNA aşıları üzerine makaleler yayınlandı. Birçok makalede aşıların yan etkilerinin olabileceği fakat hastalığın seyri sırasında gözlenebilen kardiyak problemlerin aşının olumsuz sonuçlarından daha fazla olduğu görülüyor. O yüzden aşının mutlak surette gerektiği ve bu aşıların yapılmadığı taktirde kardiyak yönlerden birçok soruna neden olacağı aşikâr. Bu gibi olumsuz durumlardan kurtulmak için aşının yapılması lazım.  Aşının karşılaştığımız bazı yan etkileri var. Kişiler en çok çarpıntı şikayetiyle geliyor bu durumu ufak tefek ilaçlarla halledebiliyoruz çok büyük bir patoloji oluşturmuyor. Ancak aşı olmama gibi bir durum söz konusu olmamalı bunların hiçbiri engel değil. Özellikle kalp hastalarının aşı olması şart koronavirüsten daha az zarar görebilmeleri için aşılanmayı mutlaka tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
BİHA 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum