Şanlıurfa'da rapor sonuçlandı: Aileler endişeli;

Şanlıurfa'da rapor sonuçlandı: Aileler endişeli

Şanlıurfa'da binin üzerinde ailenin katılımı ile yapılan ankette, birçok ebeveynin aşı için çocuklarını aile sağlığı merkezlerine götürmede endişe yaşadığı ortaya çıktı....

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği’nin “Sahada Aile Hekimlerinin sorunları ve Covid-19 sürecinde Aile Sağlığı Merkezlerinin çalışması” konusunda yaptığı ankette koronavirüs aşılamaları için yön verecek sonuçlar çıktı.

Bin 122 aile hekiminin 66 farklı ilden katıldığı ankette birçok bilgiye ulaşıldı. Aile sağlığı merkezine giden bebeklerin ailelerinden aldıkları geri dönüşlere göre; aile hekimlerinin yüzde 94.1’i aşı zamanı gelen bebeklerin ailelerinin aile sağlığı merkezlerine gitme konusunda endişe duyduklarını ifade etti.

Aile hekimlerinin yüzde 96,3'ü bu endişeleri giderebilmek için ilave tedbirler aldıklarını belirtti. Bu tedbirlerden;

- Aile Sağlığı Merkezlerinde alınan önlemlerin anlatılması ( Yüzde 76.3),

- Ailelerle daha güçlü iletişim kurulması (Yüzde 63.9),

- Aşıların öneminin anlatılması (Yüzde 61.7),

- Aşı olmamanın risklerinin anlatılması (Yüzde 50.5) öne çıkan başlıklar oldu.

Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği’nin bu çalışması ile Covid-19 aşılamalarının sadece aile sağlığı merkezlerine yönlendirilmesi durumunda bebeklerin aşıya ve izleme getirilmemesi yönünde sorunların oluşacağı ortaya koydu.

Rapor sonrası yapılan açıklama ile Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Şanlıurfa Şubesi İkinci Başkanı Yusuf Eryazğan, şu ifadelere yer verdi:

“Covid-19 aşılamaları için mutlaka aşı merkezleri oluşturulmalı, Aile Sağlığı Merkezleri Covid-19 aşılamalarında planlama dışında bırakılmalıdır. Aile Sağlığı Merkezleri asıl görevleri olan bebeklik çağı aşılamaları, bebek ve çocuk izlemleri , gebe takip ve izlemleri ile esnek mesai hizmetine geçen hastanelerin de yerine getiremedikleri poliklinik hizmetlerini vermek suretiyle bu yükün altında ezilmekte; son 5 aydır da aile sağlığı merkezlerine verilen okul çağı aşılamaları aşıları ile kapasitelerinin çok üzerinde çalışmaktadırlar. Bu çalışma ortaya koymaktadır ki; bir pandemi mücadelesi veren ülkemizde birinci basamağın aksatmadan ve oranları düşürmeden (dünyada bunu başarabilen tek ülkeyiz) verdiği aşılama ve bağışıklama hizmetlerinin yükü ortada iken Covid-19 aşılamasında kullanılması durumunda ailelerde oluşacak tereddütlerin önlenebilmesi açısından aşı merkezlerinin kurulması bir zorunluluktur ve bu merkezlerin içinde aile sağlığı merkezleri bu planlamanın dışında bırakılmalıdır.”

ŞANLIURFA TV HABER


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum