Deva Partisi Başkanı Ali Babacan Şanlıurfa'da Önemli Açıklamalar;

Deva Partisi Başkanı Ali Babacan Şanlıurfa'da Önemli Açıklamalar

Şanlıurfa'ya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan...

Şanlıurfa'ya gelen DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan dün akşam Şanlıurfa'dna yayın yapan 3 TV'nin ortak canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 1. Olağan İl Kongresine katılmak üzere geldiği Şanlıurfa'da beraberinde DEVA Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Tüysüz ile canlı yayına katıldı.

Bu akşam Şanlıurfa'dan yayın yapan Edessa TV, Güneydoğu TV ve Kanal Urfa'nın ortak canlı yayına katılan Genel Başkan Babacan Ömer Yılan'ın moderatörlüğünde Ajans Urfa Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Arısüt ile Gazeteci Kadir Çelikcan'ın sorularını yanıtladı. 

Genel Başkan Babacan'ın yanıtladığı sorular arasında en dikkat çeken başlıklar Şanlıurfa'da aşiret ve partinin aşiretlere yaklaşımı, Kürt meselesi, çözüm süreci, erken seçim ve mevsimlik işçi başıkları oldu.

 

PARTİ VE AŞİRETLER

Genel Başkan Babacan Gazeteci Arısüt'ün aşiretler ile partinin ilişkisine dair sorduğu soruya yaptığı açıklamada teşkilat oluşumunda isimlere karışılmadığını vurgusunu yaparak "İsim bazında karışmayız, kompozisyona bakarız. En az yarısı hiç siyaset yapmamış kişiler, siyaset yapmış kişiler ise tek bir partiden olmayacak dedik. Her ilçenin sosyla dokusu nasılsa o dokunu yansıltıldığı ilçe yönetimi. İyi insan olacak, işinde iyi insan olacak. Biz isimlere hiç karışmadık, presnip ilke ve kompoziasyon üzerinde bir yön verdik" dedi.

Soruya DEVA Partisi Şanlıurfa İl Başkanı Ahmet Tüysüz ise önemli olanın parti kriterlerine uygunluk olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Seçtiğimiz arkadaşlar aşiret mensubu olması ile öne çıkmış isimler değil. Siyaeten kirlenmemiş isimler. Tamamen aşiretleri yok saymaz gerçekçi olmaz. aşiretlerin olumsuz olaylarda sosyal birleştirici özelliği var. Bazı aşiretler de çok şahsiyetleştirilmemiş olsa da itici geliyor insanlara. Bizim seçtiğimiz arkadaşların böyle bir yönü yok. Seçtiğimiz arkadaşlar partimizin felsefesi uygun kişiler. Bir aşiretin oy potansiyeli yüksek dahi olsa da kritere uymuyorsa bıraktığımız bir çok şahıs oldu. "

KÜRT MESELESİ

Gazeteci Arısüt'ün "Bölgenin Kürt meselesi gerçeği var. Kürt meselesi ile masanızda dosya var mı, partinizin kürt meselesine yaklaşımı nasıl oacak" sorusuna ile Genel Başkan Babacan terörle mücadele ile vatandaşlık haklarının aynı masada pazarlık konusu olmasına karşı olduklarını dikkat çekerek soruya şu sözlerle yanıt verdi:

 

BABACAN: "VATANDAŞLARIN HAKLARINI PAZARLIK KONUSU YAPMAYIZ"

"Uzmanlardan raporlar istedik ve Ankara'da 2 gün çalıştay düzenledik. Birinci gün tamamen sorun tespiti, ikinci gün çözüm önerileri üzerinde durduk. Kürt meselesine bakış açımız, prensibimiz; konu temel haklarsa biz tüm vatandaşlarımıza doğuştan sahip oldukları haklar konusunda bu hakların olduğu gibi tanınması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun pazarlık konusu yapılması gibi böyle bir şey yok. Oradaki duruşumuz çok açık. Türkiye'nin karşı karşıya olduğu bir terör sorunu var. Bunun mücadelesinin yapılıp bu ikisinin karıştırılmasını doğru bulmuyoruz. Bu ikisini aynı pazarlık masasına koymayacağız. Meseleye bu şekilde bakıyoruz. 

Ana dil meselesi. Ana dilin korunmasını, yaşatılasını geliştirilmesi ve öğrenmek isteyen vatadaşlarımızın öğrenme ile ilgili her türlü imkana sahip olmasını önemli görüyoruz. Duruşumuz çok açık. 

Vatandaşlık hakkımız. TC vatandaşı olan herkesi devlet aynı samimiyet ile kucaklamalı. Yönetimde yerele daha geniş alan verilmesi gerekiyor." 

 

ÇÖZÜM SÜRECİ

Gazeteci Çelikcan'ın Ceylanpınar'da iki polis memurunun şehit edilmesinin ardından biten çözüm sürecine dair yaklaşımlarını sorduğu soruya ise Genel Başkan Babacan, "Terör örgütü ve vatabdaşların haklarının aynı masada yer alması yanlış bir yöntemdi. Biz o yöneteme dönmeyiz. Kendi vatandaşlarımıza haklarını tanırız, özgürlük alanlarını genişletiriz ama törele de adım akıllı mücalemizi veririz."

 

"ERKEN SEÇİM BEKLENTİMİZ VAR"

Ülkenin özellikle içinde bulunduğu ekonomik süreci dile getiren Genel Başkan Babacan erken seçim ile ilgili soruya ise "Erken seçim beklentimiz var" diye yanıt verdi. 

MEVSİMLİK İŞÇİLİK SORUNU

"KANAL İSTANBUL PARASI İLE URFA'DA SULANMAMIŞ BİR KARIŞ TOPRAK KALMAZ"

Gazeteci Arısüt son olarak kentin kanayan yarısı olarak görülen mevsimlik işçilik konusuna dair çözümünüz ne olur sorusuna verdiği yanıt da ise "Şanlıurfa'da tarımla ilgili sorunun başında sulamanın yetersizliği geliyor. Barajlar yapılmış ama baraj suyunun tarımsal sulamada kullanılması ile ilgili gerekli yatırımlar hala yapılamamış. Bunun için yapılacak rakamlar da öyle çok büyük rakamlar değil. Kanal İstanbul parası ile Şanlıurfa'nın Güneydoğu'nun sulanmamış bir karış toprağı kalmaz. Öbür tarafta bir rant projesi var burada da çiftçimizin acil ihtiyacı var. Sulu tarıma geçilmesi köklü çözüm.

"URFA'DA ÜRETİLİYOR, ANTEP'TE İŞLENİYOR"

Mevsimlik işçi sorunu gerçekten önemli bir sorun. Şanlıurfa'da mevsimlik işçiliğin sebebi yeteri kadar istihdam alanı olmaması... Oradaki yaşam standartları, ulaşım zorlukları, kazalarda gördüğümüz tablolar yüreğimiz parçalıyor. İnsani, kabul edilebilir bir şey değil. Köklü çözüm daha çok iş imkanı oluşturmak, yatırım yapmak. Özellikle Şanlıurfa'da bilinçli, programlı tarım tarıma dayalı sanayi gelişmeli. Burada üretiliyor Antep'te işleniyor. Oysa katma değerin Şanlıurfa'da kalması lazım" diye konuştu. 

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum