Şanlıurfa ve Çevre İllerde Asırlık Ağaçlar Urfalı Ekibe Emanet;

Şanlıurfa ve Çevre İllerde Asırlık Ağaçlar Urfalı Ekibe Emanet

Asırlık Ağaçlar Urfalı ekibe emanet...

Şanlıurfa ve çevre illerdeki asırlık anıt ağaçlarının bakım ve rehabilitasyonu Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince yapılıyor.

Tarihe meydan okuyan anıt ağaçları Şanlıurfa’daki ekiplere emanet edildi.

Şanlıurfa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından asırlık ağaçların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için bakım ve rehabilitasyon çalışması başlatıldı. İl Müdürlüğü koordinasyonunda Şanlıurfa Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünce de görevlendirilen 2 personel Şanlıurfa başta olmak üzere Adıyaman, Elazığ, Mardin, Kilis, Diyarbakır illerinde Anıt Ağaç Bakım ve Rehabilitasyonu gerçekleştiriyor. Bu kapsamda görevlendirilen personeller, sahaya inerek çalışmaları yerinde takip ediyor. Çalışmalar ile 6 ilde bulunan tüm anıt ağaçların bakım ve rehabilitasyonu tamamlanması hedefleniyor.

Şanlıurfa’da da Balıklıgöl’de 6 olmak üzere toplam 35 anıt ağacı bulunuyor. Ağaçların bakımı tamamlandıktan sonra üzerinde yaş ve isimlerinin yer aldığı kartlar yerleştiriliyor.


ANIT AĞAÇLAR HAKKINDA

Anıt ağaçlar, doğanın kendilerine bahşettiği uzun ömürlerinden ötürü geçmişi geleceğe bağlayan değeri tartışılmaz zenginliklerimizdendir.

Türkiye hem kültürel hem de bilimsel değerleri oldukça yüksek korunan ya da korunması gerekli birçok doğal zenginliğe sahiptir. Bunlar arasında anıt ağaçlar en az ilgiyi görenlerdendir. Doğada yaşayan en yaşlı ama sessiz tarihçiler olan anıt ağaçlar geçmiş döneme ait birçok doğal olaya ilişkin kesin bilgiler edinmemizde bize yardımcı olurlar. Ayrıca bu yaşlı ağaçlarla kültürel olayları ilişkilendirmek mümkündür.

1, 2 ve 3 Ağaç ya da ormanların, özellikle anıt niteliğindeki ağaç ya da meşcerelerin; yörede yaşayan insanlar açısından, görkemli görünüşleriyle saygı duyulan doğal eserler olarak kabul edilmeleri, tarih boyunca toplumların ekonomik ve kültürel yaşamlarını etkilemeleri, ilkçağ toplumları tarafından şan, şeref, zenginlik ve büyüklüğün göstergesi sayılmaları, mitoloji ve destanlara konu olmaları, bazı devletlerin bayraklarında ağaç ve yaprak motifleri olarak yer almaları, devletler arasında yapılan antlaşmalarda simge olarak kullanılmaları ve bulundukları yörelere turizm yönünden katkıda bulunmaları açısından taşıdıkları özellikler, onları önemli kılmaktadır.1,4

Anıt ağaçlar, doğanın kendilerine bahşettiği uzun ömürlerinden ötürü geçmişi geleceğe bağlayan değeri tartışılmaz zenginliklerimizdendir. Bu ağaçların korunması hem genç beyinlerde soya bağlılık duygularını geliştirmekte hem de doğa sevgisi ve çevre bilincinin kökleşmesine aracı olmaktadır. Kültürel mirasın yaşayan temsilcileri olan anıt ağaçlar 900- 1000 yıllık hayatları boyunca ülke tarihinin adeta kilometre taşı olan kimi tarihsel olaylara tanıklık etmekte, bazen de bireysel duygulara tercüman olarak şair ve bestekârlara ilham kaynağı olmaktadır. Toplum belleğini diri tutarak, kuşaklar arasında köprü işlevi gören bu yaşayan kültürel mirasların korunması, gelecek kuşaklar için yapılması gereken önemli bir görevdir. Toplumun ortak mirası olan bu ağaçların korunabilmesi, onlara mutlak özel ilgi gösterilmesi ve bunların ancak topluma mal olması ile mümkündür.5, 6 Aynı zamanda bulundukları ortamda belki de yüzlerce yıl boyunca ekolojik uyumluluk sergileyen ve varlıklarını devam ettirebilen anıtsal nitelikteki bu ağaçların, bilimsel kriterler ışığında ve çok yönlü olarak değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle bu özellikleri gösteren ağaçların öncelikle doğru tespit edilmesi ve anıt ağaç olarak tescillenerek koruma altına alınması önemlidir.

AJANS URFA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum