SADE: BU MEMLEKETİ SEVEN YATIRIMCIYI BAŞKA İLE KAÇIRMASIN;

SADE: BU MEMLEKETİ SEVEN YATIRIMCIYI BAŞKA İLE KAÇIRMASIN

TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade, "Biz sanayi şehri de, tarım şehri de olamadık. Yatırımcı, finansal ve bürokratik sorunlardan merkezini başka ile alıyor. Bu memleketi seven herkes, gelen yatırımcıyı başka illere kaçırmasın" dedi....

TÜMSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Sade, "Biz sanayi şehri de,   tarım şehri de olamadık. Yatırımcı, finansal ve bürokratik sorunlardan merkezini başka ile alıyor. Bu memleketi seven herkes, gelen yatırımcıyı başka illere kaçırmasın" dedi.

Şanlıurfa'da ekonomi ve ticaret alanındaki başarı bir türlü istenilen düzeye ulaşamıyor.
İhracatın istenilen düzeye gelememesi ekonomik başarısızlıkları getirirken, bu rakamlar Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) rakamlarına da yansıdı.

TİM'in verilerine göre, Şanlıurfa geçtiğimiz 2018 yılında toplam 146 milyon 840 bin dolar ihracat performansına ulaşılırken, 2019 yılında bu rakam daha da düşerek 133 milyon 674 bin dolar oldu. 2018 yılında 'illere göre ihracat sıralamasında' 52'nci sırada olan Şanlıurfa, 2019 yılında da hiçbir ilerleme kaydetmedi ve yılı 52'nci sırada kapattı.

2020'nin ilk ayını geride bıraktığımız bugünlerde ise Urfa yine ihracat rakamıyla düşündürdü. Komşu illerin bir hayli gerisinde olan kent, 2020'nin Ocak ayında 9 milyon 808 bin dolarlık ihracat rakamıyla yine yerinde saydı.

İhracat rakamlarının düşük olmasını yatırımcıların şirketlerin merkezini başka ile kurmasından kaynaklı olduğunu belirten TÜMSİAD Şube Başkanı Sade, şirket merkezlerinin Şanlıurfa'ya kurulması gerektiğini kaydetti. Sade, "Maalesef bürokratik sıkıntılardan Urfa'da üretim veya ihracat yapıp da, şirketinin merkezini başka ilde  kuran çok yatırımcı var. Ondan dolayı ihracat rakamlarında bu kadar geride oluyoruz. Ben ihracat rakamına da katılmıyorum. Bizim gerçek rakamımız bu değil. Bizim ihracat rakamımız 150 milyon değil, en azından yıllık 500 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Bu ihracatımız da merkezini Urfa'da kuramamış şirketler.  Şirket finansal veya bürokratik sorunlardan merkezini başka ile alıyor. Bu merkezlerin Şanlıurfa'ya gelmesi lazım ki yapacağı ihracat Şanlıurfa'nın hanesine yazılsın. Aynı zamanda bu şirketlerin merkezleri başka ilde olduğu zaman burada ödemiş oldukları kurumlar birikintisini de mevcut ildeki büyükşehir belediyesi alıyor. Belediyemiz de bundan faydalanamıyor, istihdamı da oraya yazılıyor. Sorun, finans kurumlarının Urfa'daki yatırımcıya potansiyel suçlu olarak bakmasından ve bürokratik engellerden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum