Urfa'daki Pazarlarda Son Durum Nedir Fiyatlar Cep Yakıyor;

Urfa'daki Pazarlarda Son Durum Nedir Fiyatlar Cep Yakıyor

Şanlıurfa’da, 31 Mart yerel seçimleri öncesi siyasi hareketlilik giderek artarken vatandaş seçimden önce geçim derdine düşmüş durumda. Sebze meyve fiyatlarının cep yaktığı pazarda, Urfalıların en çok tükettiği biberin kilosu 50 liraya, patlıcanın ise 35 liraya fırladı. Vatandaş da esnaf da tek düşündükleri şeyin geçim derdi olduğunu söyledi....


Şanlıurfahaber, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere 65 gün kaldı. Şanlıurfa’da siyasi hareketlilik giderek artarken, vatandaşın öncelikli düşüncesi Pazar ve markette sürekli artan sebze ve meyve fiyatlarının durumu.

Yılın ilk ayını geride bırakmaya hazırlandığımız bugünlerde Şanlıurfalıların en çok dert yandığı sorunlardan biri yüksek fiyatlar.

Semt pazarları ile marketlerde sebze ve meyve fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Tezgahta kış sebzelerinden ıspanak 40, pırasa 25 liradan satılıyor. Şanlıurfalıların en çok tükettiği sebzelerden patlıcanın kilosu 35, biberin ise 50 lira.

 

VATANDAŞIN DERDİ GEÇİM

Meyve fiyatları ise rekor kırdığı bugünlerde en ucuz meyve portakal ve mandalina, onların da kilosu 10 lira. Yerli muzun kilosu 35, ayva 30, cennet hurması ise 35 liradan satılıyor.

Domatesin 30, salatalığın 25 liradan satıldığı semt pazarlarında bir demek dere otu 7 lira.

Fiyatların çok yüksek olduğunu ifade eden vatandaşlar fiyatlar karşısındaki şaşkınlığını gizleyemiyor.

 

GÜL: VATANDAŞIN CEBİNE UYAN BİR ŞEY YOK

Haliliye ilçesinde kurulan semt pazarına haftalık alışverişi için gelen vatandaşlardan Mehmet Gül, artık zor geçim sağladıklarını söyledi.

“Alışverişi sadece pazarlarda yapabiliyoruz ama burada da çoğu zaman elimiz boş ya da istediklerimizi alamadan dönüyoruz” diyen Gül, fiyatların yüksekliğinden dert yandı. Gül, şunları söyledi:

“İstediklerimizi alamadan dönüyoruz çünkü fiyatlar çok yüksek ve her geçen gün artıyor. Ben kendim yarım saattir geziyorum pazarda ama daha cebime uygun alabilecek bir şey bulamadım. Eskiden pazara büyük el arabaları ile gelirdim, 100 liraya o arabayı doldurup giderdim ama şuan öyle bir şey yok. 400-500 liraya ancak 2-3 kilo sebze meyve alabiliyorsun.”

Seçimin gündeminde olmadığını vurgulayan Gül, “Önümüzde yaklaşan bir seçim var, hatta 2 ay gibi kısa bir süre kaldı ama şuan vatandaşın tek düşündüğü şey geçimini sağlayabilmek, günü kurtarabilmek” dedi.

 

ÖLMEZ: PAZARLAR OLMAZSA VATANDAŞ HİÇ ALIŞVERİŞ YAPAMAZ

 Pazar esnafından Ahmet Ölmez de eskisi gibi satış yapamadıklarına dikkati çekti. Vatandaşın alım gücünün düştüğüne değinen Ölmez, “Şanlıurfa’da pazarlar olmasa vatandaşlar sebze meyve alamaz. Marketlerde fiyatlar çok yüksek, bu nedenle vatandaşlar fiyatı daha uygun olan pazarlardan alışveriş yapıyorlar. Pazarlarda eskiye göre satışlarda azalma olsa da yine de vatandaşlar alıyor. Çünkü sebze, meyve insanların her zaman tükettiği ihtiyaç duyduğu bir ürün. Vatandaşlar eskiden çuvalla eşya götürüyordu ama şuan 1-2 kilo alıyorlar” ifadelerini kullandı.

 

TUMBUL: VATANDAŞLAR PAZARI GEZİP GİDİYOR

25 yıldır pazarda tezgah kurduğunu belirten Bereket Tumbul da eski yıllara göre durgunluğa vurgu yaptı.

“Milletin alım gücü düşmüş, vatandaş hiçbir şey alamıyor” diyen Tumbul, şunları söyledi:

“Pazara gelenler elleri cebinde pazarı geziyorlar. Vatandaşlar ürünlerin satıldığı fiyattan şikayetçi. Çünkü 1 liraya aldıkları ürün 10 lira olmuş, 5 liraya aldıkları ürün 30 lira olmuş. Gelen zamlarla beraber pazarda satışlar yaklaşık olarak yüzde 50 düştü. Satışlardaki bu düşüş nedeniyle pazar esnafının yüzde 20’si kepenk kapattı artık, satış yapmaya gelmiyorlar.”

 

“VATANDAŞLAR SEÇİM DERDİNDEN ÖNCE GEÇİM DERDİNE DÜŞMÜŞ”

Ürünlerin fiyatlarını sıralayan Tumbul, sözlerini şöyle tamamladı:

“1 kilo yeşil soğanı 20 liraya veriyoruz. Eskiden 5 liraya alıp 7 liraya satıyorduk, maydanoza bakarsak yine aynı durum var. Maydanozu 1 liraya alıp 3 liraya satıyorduk, şu an 5 liraya satıyoruz. 1 kilo patlıcan 35 lira, 1 kilo domates 30 lira, 1 kilo biber 50 lira.

Vatandaşlar seçim derdinden önce geçim derdine düşmüş durumda. Vatandaş para kazanamıyor, para kazamayınca da alışveriş yapamıyorlar haliyle”. 

Bİ-HA



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum