Şanlıurfa'da Sağlıkçılardan Veremle ilgili Farkındalık Çalışması;

Şanlıurfa'da Sağlıkçılardan Veremle ilgili Farkındalık Çalışması

Şanlıurfa’da üniversite hastanesinde insanlık tarihi kadar eski olan ve tarihte zaman zaman salgınlara neden olan ölümcül verem hastalığına ilişkin bilgilendirme yapıldı....

Harran Üniversitesi Hastanesi’nde toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve dikkatinin çekilmesi amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri kapsamında stant açılırken, hastane çalışanlarının katılımıyla bir seminer düzenlendi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Uzman Dr. Mahmut Ülger, bu etkinlikler kapsamında verem hastalığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Uzman Dr. Mahmut Ülger, verem hastalığına karşı iki önemli silahlarının olduğunu, birincisinin hastalığın nasıl bulaştığını bilme ve nasıl korunacağını bilme, ikincisinin ise hasta olduğunda tedavi edebilecek ilaçların bulunması olduğunu kaydetti.


ÜLGER: HASTALIĞIN NASIL BULAŞTIĞINI VE NASIL KORUNACAĞIMIZI BİLMEMİZ LAZIM

 Dr. Ülger veremle ilgili yaptığı bilgilendirmede şunları söyledi:

“İnsanlık tarihi kadar eski olan ve tarihte zaman zaman salgınlara ve ölümlere sebep olan verem hastalığı halen aramızda, güncelliğini koruyan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ama veremden eskisi gibi korkmuyoruz. Günümüz şartlarında verem hastalığına karşı iki önemli silahımız var. Birincisi hastalığın nasıl bulaştığını bilmek ve nasıl korunacağımızı bilmek, ikincisi hasta olduğumuzda tedavi edebilecek ilaçların bulunması.  Tanı alan verem hastası, altı ay düzenli tedavi ile iyileşmektedir.

 Verem mikrobu, güneş görmeyen ortamlarda havada uzun süre canlı kalabildiği için mümkün oldukça yaşadığımız ortamın güneş almasını sağlamalıyız. Yaşadığımız ortamı sık sık havalandırmalıyız, öksürük ve hapşırma durumunda ağız ve burnumuzu kağıt mendil ya da kolumuz ile kapatmalıyız. Eğer 2-3 haftayı geçen öksürük şikayetimiz var ise mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıyız. Tüberkülozdan korunmanın en etkili yolu erken teşhis ve başarılı tedavidir.”

Öte yandan verem hastalığı konusunda Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serap Satış, başhemşire ve eğitim hemşireleri ile hastane çalışanlarının katıldığı bir seminer düzenlendi.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum