Türkiye'de En Çok Şanlıurfa'da Yetiştirilen Pamuk için Festival Yapıldı;

Türkiye'de En Çok Şanlıurfa'da Yetiştirilen Pamuk için Festival Yapıldı

Şanlıurfa'da pamuk festivali yapıldı...

Ülkemizde pamuğun en çok yetiştirildiği kent olan Şanlıurfa’da hasat devam ederken bu yıl ilk kez pamuk festivali düzenlendi. Festivalde pamuğun tescillenmesi için girişimlere başlandığı müjdesi verildi.

Türkiye’de pamuk hasadında lider durumunda olan Şanlıurfa’da bu yıl ilk kez pamuk festivali düzenlendi.

Festival, Eyyübiye’ye bağlı kırsal Zeynep Köy Mahallesinde bulunan bir pamuk tarlasında düzenlendi.

Düzenlenen programa Şanlıurfa il Tarım Müdürü Mehmet Aksoy, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Zahit, pamuk üreticileri, STK’lar ve çiftçiler katıldı.

Program saygı duruşu ve istiklal marşıyla başladı.

Şanlıurfa’nın Türkiye genelinde pamuk üretiminde yüzde 43 civarında olduğunu belirten Zahit,  pamuğun Urfa’nın tescilli ürünü olması için başvurularda bulunduklarını ifade etti.

PAMUK ÜRETEN ÇİFTÇİYE DESTEK

Tarım Müdürü Aksoy, 2010 yılından sonra strateji alan olarak ilan edilen tarım alanlarıyla beraber GAP alanında planlamalar yaptıklarını belirterek, “Öncelikle elleri nasırlı ayakları çamurlu yürekleri tertemiz Şanlıurfalı üreticilerimizin nezdinde tüm Türkiye’deki üreticileri selamlıyorum.

Toprağın dili tarımdır eğer biz toprakla konuşmak istiyorsak çiftçinin gölgesi pamuğun üstünde olacak, çiftçinin gölgesi karpuzun üzerine olacak, çiftçinin gölgesi domatesin üzerine olacak. Aslında bizim yaptığımız bu güzel programın tek sebebi Urfa’daki pamuk üreticilerimizin böyle kaliteli ürünleri ortaya çıkarması.

Özellikle 2010 yılından sonra cumhurbaşkanımızın tarımı stratejik alan ilan etmesiyle beraber sulu tarımda GAP alanındaki bütün alanlarımızı en az 3 ürün deseniyle geriye kalan kuru tarım alanını da 2 ürün deseniyle yapacak şekilde planlıyoruz.

Ülkemiz şu anda yüzde 97 yerli tohum üretiyor. Bunlar tesadüfen veya bir günde olmadı. 49 tane enstitümüz var bu enstitülerde çalışan binlerce arkadaşımız var. Bu çok emek isteyen bir iş bir günde olmuyor biz bu yatırıma devlet ve Tarım Bakanlığı olarak destek veriyoruz.” ifadelerini kullandı

Festival, katılımcıların pamuk toplaması ve pamuğu çırçır işleminden geçirmesiyle sona erdi. 




Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum