Çocuklara Bunları Verirken Bir Kez Daha Düşünün;

Çocuklara Bunları Verirken Bir Kez Daha Düşünün

Çocukların elektronik eşyalarla geçirdiği süreye dikkat edilmeli Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Koç, çocuklarda göz hastalıkları ve erken göz muayenesi hakkında bilgiler verdi....

Çocuklarda elektronik eşyaların etkisi

Aşırı ışık hassasiyetinin, bir nesneye odaklanırken gözlerin kısılmasının, denge bozukluğunun, kaşıntı ve kızarıklıkların çocuklarda göz hastalıklarının ilk habercileri olabileceğini belirten Dr. Salih Koç, “Çocuğun gelişiminde büyük rol oynayan sağlıklı ve iyi gören gözler, çocukların yaşam kalitesini de olumlu etkilemektedir. Çocuklarda erken göz muayenesi göz problemlerinin erken tanısının yanı sıra; bazı sistemik hastalıklara ait ipuçlarının yakalanabilmesi açısından da önem taşımaktadır. Prematüre bebekler tek veya iki taraflı körlükle sonuçlanabilen ve çok ciddi ve acil müdahale gerektiren “prematüre retinopatisi” açısından mutlaka göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.” dedi.

Dr. Koç, zamanında doğmuş sağlıklı bebeklerde ilk birinci ayda göz muayenelerinin yapıldığını ifade ederek, “Bu çocuklarda göz arkasında retinada herhangi bir olumsuz patoloji var mı, görme aksini engelleyen herhangi bir opasite var mı, bunun kontrolünü yapıyoruz. Bu yüzden birinci ayda mutlaka çocukların göz hekimine muayene olmaları gerekmektedir. Altıncı ayda rutin olarak şaşılık açısından muayene ediyoruz. Bir yaşa geldiğimizde çocuklarda artık refraksiyon muayenelerini yapabilmekteyiz. Herhangi bir sorun tespit edilmediği takdirde rutin muayenelerimizi üç yaş ve okul öncesi döneme kaydırıyoruz. Yine bu yaşlarda da refraksiyon muayeneleri yapıyoruz.” diye konuştu.

Ebeveynlerin çocukların elektronik eşya ile geçirdiği süreye dikkat etmeleri ve kontrol altında tutmaları gerektiğini belirten Dr. Koç, “Çocukların hareket kabiliyeti arttıkça kendileri bir şey yapmaya başladıkça elektronik eşyalara da ilgisi artmakta, birçok çocuk daha konuşmayı öğrenmeden telefon oyunlarına veya tabletlerle haşır neşir olmaya başlamaktadırlar. Bu da çocuklarda görme bozukluğuna sebep olabilmektedir. Okul çağına geldiğimizde ise görme problemleri genelde tahtayı görememe ya da gördüklerini aktaramama yazıya geçirememe şeklinde kendini belli etmektedir. “Ambliyopi” yani göz tembelliği ise diğer hastalıklarla miyop hipermetrop ve astigmatizma ile ilişkili olup gözlükle ve kapama tedavisi ile düzeltilebilmektedir. Yalnız ailelerin bu konuda dikkatli olup, mümkünse ilk yedi yaşta çocuklarını göz kontrolünü getirip doktorun tavsiyelerine uymaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum