Urfalıların Şanlıurfa Sıra Gecesi Feryadı Kültür ve Turizm Yetkililerini Göreve Davet Ettiler;

Urfalıların Şanlıurfa Sıra Gecesi Feryadı Kültür ve Turizm Yetkililerini Göreve Davet Ettiler

Şanlıurfa sıra geceleri kültürü böyle değil diyen iş insanı sosyal medya hesabından feryat etti....

Urfa Sıra Gecesi Nedir? Urfa Sıra Gecesi Geleneği

Şanlıurfa sıra gecesi geleneği, günümüzde devam ediyor ve toplumca yaygın olarak bilinen geleneklerden biridir. 

Şanlıurfa'lı iş insanı Mahmut Nedim Polat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla eleştirdiği sıra gecesi etkinliği için Urfa kültüründe davulun üstünde ateş gösterisi, bahşiş, vb. uygulamaların olmadığını sıra gecesi geleneğinin yok edilmek üzere olduğunu söyledi. 

"Urfa sıra gecesi kültüründe davulun üstünde ateş gösterisi yoktur. (Mırra) acı kahve dağıtanın bahşiş beklemesi yoktur. Davulcunun misafirin önünde davula tokmağı vurup bahşiş beklemesi yoktur. Yahu artık bir şeyleri düzeltelim. Her şey çığırından çıkmış durumda. Kültür turizm müdürlüğümü Şurkav vakfımı ilgili yetkili kim varsa hep beraber doğru olanı uygulamaya aldırmamız lazım. VALLAHİ BAŞKA #URFA YOK…"

"Bir misafirimiz geldiği zaman insan sıra gecesine götürmeye UTANIYOR. Menüde sunulan kebap kebaptan başka her şeye benziyor. #urfanın meşhur şıllık tatlısı tatlıdan başka her şeye benziyor. Çigköfte bildiğimiz kuş yemi gibi. Kişi başı alınan bedel bir dünya para. Bu sektöre acil denetim ve düzenleme şart."


Sosyal medya hesaplarından öneri ve şikayetlerini dile getiren vatandaşlar bu geleneğin düzeltilmesini kültür yetkililerinden talep etti.

işte sosyal medya hesaplarından paylaşılan bazı öneri ve şikayetler;


Abi sonuna kadar haklısın Urfa hoyrat musiki dir bahşiş ukala adamlar insanları Urfa’ya kötü gözle bakmasına sebep oluyor mardın yanıbaşımızda 350 tarihi ev var Urfa’da bu sayı 1000 bin üstüne ilgilenmiyorlar yetkıliler nokta
-
Abi sadece bunlar mı?ya söyledikleri pavyon türküleri.Ben misafirlerimi götürmuyom. denetleme yaparak,bir standart getirerek belgelendirme yapabilir
-
Bence çözüm yollarından biri, bir gurup urfa gönüllüsü oluşturup bu ve benzeri kültür erozyonlarına elden geldiğince müdahale etmektir. İsottan başlanabilir, yanlış bilgi yüzünden kuru isot baharat oldu çıktı. Çiğköfteden başlanabilir, doğrusu çikiftedir(çibörek gibi)
-
Köftenin üstüne isim yazıp bahşiş almak yoktur. Sıra gecesi ekipleri soygun yapıyor resmen
--
Haklısınız. Antalya'dan bir çok dostum bu konudan muzdarip olmuşlar ve gelinmemesi için arkadaşlarına dostlarına telkinde bulunuyorlar. Bir an önce bir düzen ve standart getirilmeli.
-
Bende bir işletmeciyim ve size katılıyorum, bunun önüne geçmek istedim, ama maalesef başarılı olamadım. Çünkü Urfa’daki mekan sahiplerin hepsinin aynı şekilde yapmaları gerekiyor…
-
Saygıdeğer abim defaatla söyledik,söylüyoruz… Şanlıurfa’mızda bile artık Sıra Gecesi kültürümüz maddiyata dönüşmüş ve yavaş yavaş asimile ediliyor. Biz Bursa’da bu iş için elimizi taşın altına koyduk lakin Şanlıurfa STK’larından ve Vakıflarından yeterince desteği göremiyoruz.
--
Misafirimizin yanında mahçup oluyoruz. Sanatçı davulcu köfteci kahveci para derdinde çok ayıp
-
Bir Urfalı olarak arkadaşlarıma çok mahcup olmuştum. İşletmeler çok kötü, hizmet kalitesi berbat. Diyarbakır ve Mardin’le kıyasladığımızda yanlarından bile geçemiyoruz maalesef. Gelen yerli ve yabancı turistler hiç memnun ayrılmıyor şehirden . Dolayısıyla tavsiye etmiyorlar.



Şanlıurfa'da sıra gecesi geleneği

Sıra gecesi genel olarak medyada yalnızca müzik faslı şeklinde aktarılmıştır. Buna karşın içeriğinde sohbet ve oyunlar gibi birçok farklı unsuru da barındırmaktadır. Bu yapımlar, sıra gecelerinin yalnızca müzikli eğlence gibi algılanmasına da neden olmuştur. Oysaki müzik, bu gecelerin yalnızca bir bölümünü oluşturmaktadır.

SIRA GECESİ NEDİR?

Şanlıurfa'nın sıra gecesi genel olarak kış gecelerinde, birbirine yakın yaş grubundaki insanların, her hafta farklı bir evde toplanarak eğlenmeleridir. Bu eğlencede, belirli bir nitelik ve düzen vardır. Geleneklere bağlı olarak gerçekleştirilen bu toplantılara sıra gecesi adı verilmektedir. 

URFA KÜLTÜRÜNDE SIRA GECESİ

Bu gecelerin Urfa’nın kültürel yaşamında oldukça önemli bir yeri vardır. Urfa’da gençlerin bu sıra gecelerine katılmasına özen gösterilir. Bu sayede gençler, gelenek ve görenekleri, cemaatle oturup kalkmayı, topluluk ile konuşma adabını, dinlemeyi ve saygıyı öğrenir. Bu açıdan bakıldığında sıra gecesi aslında görgü kurallarının öğretildiği bir çeşit adab-ı muaşeret mektebidir.

Sıra geceleri, Urfa’da müzik kültürünün gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu gecelerde ustalar, çıraklarına geleneksel müziği öğretir ve icra ettirir. Aynı zamanda bu gecelerde zaman zaman çeşitli kitaplar okunarak, üzerine tartışmalar yapılır. Kimi zaman ortak ilgi konularında sohbetler gerçekleştirilir. 

Bu toplantılar acı ve mutluluk gibi duyguların paylaşıldığı ortamlardır. Ölüm, cenaze, hastalık gibi sorunlarla başa çıkmada sıra gecesine katılanlar birbirlerine destek olurlar. Yine düğün gibi mutlu günlerde de sıra gecelerinde paylaşılan mutlu günler arasındadır.

Nezih bir sohbet ortamının olduğu bu gecelerde ilim ve irfan sahipleriyle bilgi alışverişi yapılır. Kültür, edebiyatı şiir gibi konuların yanı sıra Urfa’nın yaşamı, kültürel ve sosyal sorunları hakkında da çözüm aranır. Bu gecelerde zaman zaman para toplanarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaktadır.


 Çiğköfte bu gecelerin baş kahramanı iken tatlılar da eksik olmamaktadır.


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum