Şanlıurfa Sel Felaketiyle Afet Bölgesi İlan Edilmesi Talebi Meclis Gündeminde;

Şanlıurfa Sel Felaketiyle Afet Bölgesi İlan Edilmesi Talebi Meclis Gündeminde

Urfa'lı CHP Milletvekili Mahmut Tanal yaşanan sel felaketinden sonra Şanlıurfa'nın afet bölgesi ilan edilmesi için meclis gündemine taşıdı...

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa’nın ‘afet bölgesi’ ilan edilerek vatandaşların zararının giderilmesi talebini Meclis gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Şanlıurfalı Mahmut Tanal, sel felaketinin yıkıma yol açtığı memleketinin, ‘afet bölgesi’ ilan edilerek, Şanlıurfalıların zararının giderilmesi talebini Meclis gündemine taşıdı.

Tanal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergeleri sundu.

TANAL: HAYVANLAR TELEF OLDU, TARIM ARAZİLERİ ZARAR GÖRDÜ  

Tanal, çiftçilerin mağduriyetiyle ilgili hazırladığı önerge metninde, GAP’ın, tarım ve hayvancılığın başkenti olan Şanlıurfa ilimizde çiftçilerin, 14 Mart 2023 tarihinde meydana gelen sel felaketinden ve 26 Mart 2023 tarihindeki su taşkınlarından ciddi şekilde etkilendiğini vurguladı. Sel suları altında kalan ahırlardaki hayvanlar telef olduğunu, ekili tarım arazileri, meyve bahçelerinin zarar gördüğünü hatırlatan Tanal, “Bu bağlamda ivedilikle Şanlıurfa ilimizin afet bölgesi ilan edilerek, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın tüm zararlarının devlet tarafından karşılanması gerekmektedir” ifadesini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANACAK MI?”

Vekil Tanal hem Bakan Vahit Kirişci hem de Bakan Murat Kurum’u muhatap aldığı önergede, şu soruları yöneltti:

- Şanlıurfa ilimiz, üst üste yaşanan sel felaketleri kapsamında afet bölgesi ilan edilecek midir? Şanlıurfa’nın afet bölgesi ilan edilmesi konusunda herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? Şayet Şanlıurfa sel felaketi bağlamında afet bölgesi ilan edilmeyecekse söz konusu durum, Anayasamızda vurgulanan sosyal devlet ilkesine, Anayasanın “Tarım, hayvancılık ve bu üretim dallarında çalışanların korunması” başlıklı 45. maddesine aykırı değil midir?

- 14 Mart ile 26 Mart 2023 tarihlerindeki sel felaketlerinden ciddi şekilde zarar gören Şanlıurfalı çiftçilerimizin zararı karşılanacak mıdır? Şanlıurfa’daki selzede çiftçilerin zararının karşılanması yönünde yürütülecek çalışmanın detayı nedir?

- Şanlıurfalı çiftçilerin mağduriyetinin hızlıca giderilmesi, devlet desteğinin sağlanması için bir yol haritası belirlenecek midir?

“EV VE İŞYERLERİ SULAR ALTINDA KALDI”

Mahmut Tanal, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yönelik hazırladığı bir başka soru önergesi metninde ise 14 Mart ile 26 Mart tarihlerindeki sel felaketlerinin Şanlıurfa’daki vatandaşlara yönelik etkisinden bahsederek, Şanlıurfa merkez ve ilçelerini vuran sel felaketi nedeniyle birçok ev ve iş yerinin sular altında kaldığını, araçların sel sularıyla sürüklendiğini anımsattı.

Selzede Şanlıurfalı vatandaşların, madde ve manevi olarak çok ciddi kayba uğradığını kaydeden Tanal, “Sel ve su taşkınları sebebiyle bölge halkı mağdur durumdadır ve yardıma ihtiyaç duymaktadır. Şanlıurfa’daki vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi, maddi ve manevi büyük bir kayba uğrayan Şanlıurfalı yurttaşların yaralarının sarılması, zararlarının karşılanması için Şanlıurfa’nın ivedilikle afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesini yaptı.

“SELZEDE VATANDAŞLARIN ZARARI KARŞILANACAK MI?”

Tanal bu bağlamda Bakan Murat Kurum’a Şanlıurfa ilinde üst üste yaşanan sel felaketleri kapsamında afet bölgesi ilan edilmesine yönelik bir çalışma yürütülüp yürütülmeyeceğini, sel felaketlerinden ciddi şekilde zarar gören Şanlıurfalı vatandaşlarımızın zararının karşılanıp karşılanmayacağını, Şanlıurfa’daki selzede yurttaşlarımızın zararının karşılanması yönünde yürütülecek çalışmanın detayının ne olduğu konusunda sorular yöneltti.

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum