Şanlıurfa'da Bu Defa DEPSAŞ Şikayetçi.. Urfa'da Elektrik Desteğine İlgi Gösterilmemesinden Dertli..;

Şanlıurfa'da Bu Defa DEPSAŞ Şikayetçi.. Urfa'da Elektrik Desteğine İlgi Gösterilmemesinden Dertli..

Şanlıurfa Elektrik idaresi DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, devlet bankası tarafından sağlanan 0 faizli ve 5 yıl vadeli tarımsal sulama elektrik desteğine, Şanlıurfa’da yüzde 88’inin elektrik borcu bulunan çiftçilerin yeterince ilgi göstermediğini belirterek, “Bölgede sulama birlikleriyle birlikte 9 milyar TL alacağımız varken, şimdiye kadar bu krediden yararlanılan, ödeme yapılan miktar 35 milyon TL“ dedi....

DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, devlet bankası tarafından sağlanan 0 faizli ve 5 yıl vadeli tarımsal sulama elektrik desteğine, Şanlıurfa’da yüzde 88’inin elektrik borcu bulunan çiftçilerin yeterince ilgi göstermediğini belirterek, “Bölgede sulama birlikleriyle birlikte 9 milyar TL alacağımız varken, şimdiye kadar bu krediden yararlanılan, ödeme yapılan miktar 35 milyon TL“ dedi.

Şanlıurfa'da Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi (DEPSAŞ) tarafından çiftçi ve sulama birliklerine Ziraat Bankası tarafından sağlanan 0 faizli 5 yıl vadeli ve cari borçlar için de 0 faizli 1 yıl vadeli ‘Tarımsal Sulama Elektrik Desteği’ne ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Şanlıurfa’da bir otelde yapılan basın toplantısında DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, söz konusu desteğe ilişkin bilgiler aktardı.

Çiftçi ve sulama birliklerine Ziraat Bankası tarafından sağlanan 0 faizli 5 yıl vadeli ve cari borçlar için de 0 faizli 1 yıl vadeli tarımsal sulamada elektrik desteği bulunduğunu belirten Karagüzel, desteğe çiftçilerin ilgisinin yetersiz olduğunu kaydetti.

Karagüzel, Şanlıurfa’a tarımsal abone sayısının 16 bin 296'ya ulaştığını belirtirken, borçlu abone sayısının ise 14 bin 393 olduğu bilgisini verdi.

“Şanlıurfa'daki çiftçilerin yüzde 88'inin elektrik borcu var” diyen Karagüzel, Urfa'daki kayıp kaçak oranın yüzde 35 olduğunu kaydetti.

KARAGÜZEL: CİDDİ DERECEDE ALACAK STOKUMUZ ARTTI

Karagüzel, borç ödeme noktasında yapılan kolaylıklara ve verilen kredilere rağmen borç stokunda ciddi bir artış olduğunu söyledi.

Çiftçiden tahsilat noktasında büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Karagüzel, şöyle konuştu:

“Bölgemizde yaklaşık 10 yıllık özelleştirme sürecinde başta tahakkuk sürecinde sıkıntı yaşadığımız tarımsal sulama abonelerimizle şu anda tahsilât sorunu yaşıyoruz. Bununla alakalı gerek Tarım Bakanlığı gerek Hazine Bakanlığı ile şirketimizin yürüttüğü çalışmalar neticesinde tarımsal sulama abonelerine bildiğiniz gibi 2018 yılından beri yüzde 65-35 ve yüzde 55-45 devlet desteği ve çiftçi payı şeklinde ödemeler gerçekleştirildi. Bu yıl da yüzde 35 devlet desteği var ve yüzde 65 de çiftçi kendisi ödüyor. Buna rağmen şu anda ciddi derecede alacak stokumuz arttı. Bunun çözümü için Hazine Bakanlığı’nın devreye aldığı Ziraat Bankası ile yürütülen geçmiş borçların 5 yıl süreyle faizsiz kredilenmesi bütün Türkiye’de uygulanmaya başladı.”

“9 MİLYAR TL ALACAĞIMIZ VAR”

“Bölgemizde kangren haline gelen tedarik ve ödeme sorunun banka aracılığıyla çözülmesini istiyoruz” diyen Karagüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bölgede sulama birlikleriyle birlikte 9 milyar TL alacağımız varken, şimdiye kadar bu krediden yararlanılan, ödeme yapılan miktar 35 milyon TL. Bölgemizde, kangren haline gelen tedarik ve ödeme sorunun banka aracılığıyla çözülmesini istiyoruz. Çiftçilerimiz bu krediye başvursunlar. Bununla alakalı gerek bizim müşteri hizmetleri gerekse bizim çiftçilerimizle yaptığımız sohbetlerde, ziraat odalarıyla, sulama birlikleriyle yaptığımız bütün bilgilendirme çalışmalarıyla kredinin kullanılmasıyla ilgili bir çalışma olmadığı.”

“BU AVANTAJLAR İÇİN SON TARİH 31 ARALIK”

Yapılan ödeme kolaylıkları için son tarihin 31 Aralık olduğunu belirten Karagüzel, şunları söyledi:

“Biz de enerjiyi satın alıp müşterilerin hizmetine sunuyoruz. Bu enerjiyi bize ne herhangi bir şekilde devlet, bir enerji santrali veya bir tesis indirimli vermiyor. Ödeme olmadığı takdirde biz de enerji tedarikinde sıkıntı yaşıyoruz. Şimdiye kadar çiftçilerimiz,  hasat zamanında ödeme için, eski borçların ödenmesi bu ve buna benzer hizmetlerin sunulması için hep talepte bulundular. Ama ürün geldi önlerine şimdi, beklenen rağbeti görmedi. Şu anda bankanın sunmuş olduğu avantajların haricinde biz de bize başvuran çiftçilerin gecikme zammıyla alakalı herhangi bir talepte bulunmuyoruz. Bu avantajlar için son tarih 31 Aralık.“

“SULANAN ALANLAR İSTENİLEN SEVİYEYE ULAŞMAMIŞ”

Şanlıurfa’da proje aşamasında olan sulama kanallarının biran önce faaliyete girmesi gerektiğini belirten Karagüzel, şunları kaydetti:

“Şanlıurfa’da tarım alanlarının önemli bir kısmı sulama kanallarıyla sulanabilecek şekilde projelendirilmiş, planlanmış, programlanmıştır. Ama geldiğimiz noktada sulama kanallarının suladığı alanlar istenilen seviyeye ulaşmamış. Bunun haricinde kanal çalışması devam eden bölgeler var.  Bunun haricinde de projelendirilmiş ama hala başlanmamış kanallar var. Bunların bir an önce faaliyete geçmesi için çiftçilerimizden, basından bu işte görevli olan bürokratlarımızdan destek istiyoruz. Geri kalan alan çok dar olmasına rağmen sulama tamamen elektrik ile yapıldığı için çok ciddi oranda bir elektrik maliyeti ortaya çıkıyor. Bir an önce bu kanalların yapılması ve bu enerjinin kullanılmaması ülke ekonomisine ve dünyada bu krize fayda sağlayacaktır.”

URFA’DA KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 35’LERDE

Şanlıurfa’da kayıp kaçak oranının son 10 yılda büyük düşüş yaşandığını ifade eden Karagüzel,”Şanlıurfa’ya il bazlı olarak bakarsak, şu anda kayıp kaçak oranı yüzde 35’lerde 2021 yılı sonu itibarıyla. 2013 yılında şirket devralındığında kayıp kaçak oranı Şanlıurfa’da yüzde 75’lerdeydi, 10 yıl içinde yüzde 40’lık bir gelişme söz konusu” diye konuştu. 



Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum