Boğulmalar Artarken Önlemler Adıyaman'da var Şanlıurfa'da Neden Yok;

Boğulmalar Artarken Önlemler Adıyaman'da var Şanlıurfa'da Neden Yok

Şanlıurfa'da boğulma vakaları artarken baraj gölü sınırında olan Adıyaman'da boğulma tehlikesi geçiren kişilere uzaktan kumandalı insansız cankurtaran aracı ile müdahale ediliyor....

Atatürk Barajı'nın Urfa kıyı şeridinde önlemlerin yetersizliği dikkat çekiyor. Adıyaman kıyı şeridinde ise boğulmalara karşı ciddi önlemler var. Jandarma ekipleri, boğulma tehlikesi geçiren kişilere uzaktan kumandalı insansız cankurtaran aracı ile müdahale ediliyor.

Şanlıurfa'da hafta sonu meydana gelen acı olaylarda 1 kişi Bozova'da, 1 kişi Halfeti'de boğularak yaşamını yitirirken, serinlemek amacıyla sulama kanalına giren 2 kişi akıntıya kapılarak kaybolmuştu. 

Boğulma vakalarında Urfa'da alınan önlemler yeterli mi? Neden boğulmaların  önüne geçilemiyor? sorularını beraberinde getirdi. 

ŞANLIURFA TARAFINDA ÖNLEM YOK

Sulama kanallarının yanı sıra Atatürk Baraj gölüne girmek de oldukça tehlikeli  

Geçen hafta Atatürk Baraj gölünde burada boğulma olayına şahit olan vatandaşlar, Bozova Çatak'ta Sosyal tesis işleten Büyükşehir Belediyesi ile diğer ilgili kurumların boğulma olaylarının önüne geçmek açısından yeterli önlemleri almadığını öne sürdü. Vatandaşlar, ''Her yaz yüzlerce kişi serinlemek amacıyla Çatak'a, Baraj kıyılarına akın ediyor. Burada yüzer havuzlar oluşturularak güvenli ortamlarda insanların serinlemesi sağlanabilir. Maalesef yeterli önlem yok. Ayrıca cankurtaran bulundurulması, gerek hoparlörle ve gerekse yazılar, işaretler  konularak gerekli uyarıların yapılması gerekiyor. Maalesef bunlara da rastlamadık' dediler. 

ADIYAMAN'DA İNSANSIZ CAN KURTARAN ARACIYLA MÜDAHALE EDİLİYOR

Öte yandan Jandarma Genel Komutanlığı tarafından Atatürk Barajının Adıyaman kıyı şeridinde kullanılmak üzere gönderilen asayiş botu ile gölet ve kıyılar daha güvenli hale geldi. Baraj göletinde meydana gelebilecek olaylar ve denetimde hızlı ve etkin rol oynayacak olan asayiş botu, saatte 75 kilometre hız yapabilirken, bir seferlik yakıt ile yaklaşık 10 saat su yüzeyinde seyredebiliyor. Botta bulunan uzaktan kumandalı insansız cankurtaran aracı (İCA) ile boğulma vakalarına müdahale edilebiliyor. Suya atılan uzaktan kumandalı insansız cankurtaran aracı boğulma tehlikesi geçiren kişinin yanına gönderilerek, bu kişinin cankurtarana tutunarak kıyıya veya bota gelmesi sağlanıyor.

BAKANLIK GENELE GÖNDERMİŞTİ

İçişleri Bakanlığı 2022 yılında meydana gelen 476 suda boğulma olayında 244 kişin hayatını kaybetmesi, 287 kişinin kurtarılması üzerine 81 İl Valiliğine “Suda Boğulma Olaylarının Önlenmesine Yönelik Alınacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi. Genelgede denizler, göl ve göletler, barajlar, sulama kanalları, akarsu yatakları ve havuzlarda meydana gelebilecek boğulma olaylarının ve can kayıplarının önlenmesi açısından büyük önem arz ettiği belirtildi. 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11’inci maddesince “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.” hükmü hatırlatılmıştı. 


Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum