Millet Hanı Projesine Yargıya Kaldı;

Millet Hanı Projesine Yargıya Kaldı

Şanlıurfa'nın merkezi kabul edilen Atatürk Mahallesinde yıllardır utanç abidesi gibi duran dev tarihi yapının ayağa kaldırılması için başlatılan çalışmalar uzun zamandır durmuş durumda. Milet Hanı'nı otele dönüştürme projesini üstlenen firmayla Milli Emlak Müdürlüğü arasındaki anlaşmazlıkta son kararı yargı verecek....

Şanlıurfa’nın merkezinde uzun zamandan beri atıl durumda kalan Millet Hanı’nda çalışmaların tekrar ne zaman başlayacağı belirsiz. 

 

Millet Hanı projesi yargıya taşınmış son olarak da mahkemenin firma lehine karar verdiği açıklanmıştı. Milli Emlak Müdürlüğü'nün bu karara itiraz etmesi ve yargı sürecinin tamamlanmamış olması yüzünden restorasyon işi tıkanmış durumda. 

Burası Vali Yusuf Yavaşcan döneminde yap-işlet-devret modeliyle 99 yıllığına Atlas Holding-DNR ortaklığına verilmişti.  Alınan bilgiye göre restorasyonun yüzde 65'i tamamlanmış durumda.  Kuzey kısmı otel, güney kısmı çarşı olacak. İki avlu arasındaki 3 metreden fazla kot farkını ortadan kaldırmak için kazı çalışması yapıldı. Otel tarafında havuz da planlanıyor. Çarşı kısmı ise betonla doldurularak servis alanına dönüştürülecek. 

Güneybatı köşesindeki giriş kapısının üzerine, orijinalindekinin aynısı aslan kabartmaları yapılacak ve daha önce sökülüp müzeye kaldırılan tarihi kitabe getirilip yerine monte edilecek. 

VALİ AYHAN SÜRECİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Vali Salih Ayhan da Millet hanı ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Bir süre önce alanda incelemeler yapan Vali Ayhan, '"Tüm paydaşlarımızla istişare ederek tarihi eserlerimizi halkımızın hizmetine sunacağız" demişti. 

 

MİLLET HANI TARİHİ

17.500 m2 lik alanı ile Urfa’nın en büyük, Türkiye’nin en büyük hanlarından biri. Eski adı “Delilan Han”. Geçmişi asırlar öncesine çıkıyor.

2. Abdülhamid zamanında “Redif Askeri Şahanesi” olarak kullanılmış. 20. Yüzyılın başında Alman misyonerleri tarafından yetimhaneye çevrildi. Tehcir sırasında Ermenilerin toplanma merkezi olmuş. Cumhuriyet döneminde uzun süre süvari kışlası olarak değerlendirilmiş. Kısa bir süre belediye tarafından depo olarak kullanıldıktan sonra kaderine terkedildi.

2000’lerin başında Valilik el attı. İhaleye çıkarıldı. İhaleyi alan özel bir firma 2013 yılında restorasyon çalışmalarına başladı. Sonra bir takım iddialar ortaya atıldı; konu mahkemelik olunca çalışmalar durdu.

 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum