Ziraat mühendisleri sorunlarına çözüm istiyor;

Ziraat mühendisleri sorunlarına çözüm istiyor

ÖZEL HABER| Şanlıurfa'da atanamayan ve mesleğini icra edemeyen ziraat mühendislerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Kentin tarım anlamında zengin bir konuma sahip olmasına rağmen yeterli düzeyde çalışmaların üzerinde durulmadığını ifade eden TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, tarım ve ziraat mühendislerinin sorunları hakkında önemli açıklamalarda bulundu....

ŞANLIURFA -Sağlıklı ve verimli üretimin önemli halkalarından birini oluşturan ziraat mühendisleri, hak ettikleri değeri görmediklerini belirtiyor. Ziraat mühendisleri daha çok alanda olmak, çiftçiye yol göstermek, verimin artışına ilişkin planlamalar yapmak istiyor. İstihdam sorunuyla da boğuşan mühendisler, sorunlarına çözüm talep ediyor.

Mühendislerin sorunlarının her geçen gün büyüdüğünü söyleyen TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Melik, ziraat mühendislerinin sorunlarına ilişkin Bizim Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu.

Melik, Şanlıurfa’nın sahip olduğu tarımsal potansiyelin sürdürülmesi, insanların sağlıklı ve yeterli gıda ile beslenmesinin ancak Urfa tarımının ve ziraat mühendisliğinin hak ettiği yere gelmesi ile mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

MELİK’TEN BAKANLIĞA İSTİHDAM ÇAĞRISI

Melik, her yıl Türkiye’de ziraat fakültelerinden 5 bine yakın mühendisin mezun olduğu belirtti. Özel sektörün mezun öğrencilerin çok az kısmını istihdam ettiğini; devletin ise yeterli ziraat mühendis alanı gerçekleştirmediğini ifade eden Melik, ziraat mühendislerinin pek çok bakımdan mağdur durumda olduğunu aktardı.

 

“ODAMIZA KAYITLI BİN 800 ZİRAAT MÜHENDİSİ VAR”

Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası’na kayıtlı bin 800 mühendis, kayıtlı olmayan ise bin 500 ila 2 bin arası ziraat mühendisi olduğunu belirten Melik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlimiz tarımın ve GAP’ın başkenti. Tarım potansiyeli çok yüksek olan bir şehir. Yaklaşık 11 milyon işlenebilir tarım arazisi var ve bunun 5 milyon dönümü sulanabilir durumda. Ziraat mühendisliği ve çiftçilik mesleği aynı paralelde gidiyor. İki meslekte birbirini tamamlayıcı meslekler. Ziraat mühendisleri olmazsa, tarım teknikleri olmaz.

Çiftçilik olmazsa ziraat mühendisliği olmaz. İlimizde ve odamızda kayıtlı yaklaşık bin 800 ziraat mühendisi var. Yine odamıza kayıtlı olmayan bin 500 ila 2 bin arası mühendis var. Ama her yıl maalesef ülkemizde ziraat fakültelerinden 5 bine yakın mühendis mezun olmakta. Kamu alımları olmadığı için ziraat mühendislerinin çoğu işsiz durumda. Tabi bunun yanında ilimizde tarım sektöründe mühendis sürkülasyonu var. Mezun çok olduğu için yine yeterli olmuyor.”


“BAKANLIK MÜHENDİSLERİN YETKİ ALANLARINI KISITLIYOR”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son dönemlerde Ziraat Mühendisleri Odası’nın ve mühendislerin yetkilerini kısıtladığını belirten Melik, şöyle konuştu:

“Zirai ilaç bayii ruhsatnamesini veriyorduk. Yine tarımsal yayım danışmanlıkta odamızda eğitimler sağlıyorduk. İstihdamı zorunlu alanlarda ziraat mühendisi çalıştırma zorunluluğu vardı. Bunların hepsini maalesef Tarım ve Orman Bakanlığı kaldırdı. Dolayısıyla vatandaşlarımız, istihdamı zorunlu alanlarda sağlıksız ve güvensiz bir şekilde gıda tüketimine maruz bırakıldı. Çünkü daha önce ziraat ve gıda mühendisleri burada halka daha güvenli bir şekilde gıda erişimini sağlıyorlardı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yetkiyi kaldırdığı için, halk denetimsiz bir şekilde gıda tüketiyor.

Meslektaşlarımız tarımsal yayım danışmanlık alanlarında çalışıyor ve çiftçilerimize danışmanlık hizmeti sunuyorlardı. Burada da bakanlık bu yetkiyi kısıtladığı için ziraat mühendisinin yetki alanı kısıtlanmış oldu. Zirai ilaç zehirdir, en nihayetinde. Burada hem insan hem de bitki sağlığı ön planda. Düzensiz bir şekilde piyasada zirai ilaçlar satılmakta. Tohumlarda düzensiz, kaçak ve kontrolsüz bir şekilde satılmaktadır. Çünkü bunların yetkileri daha önce ZMO’daydı ve ziraat mühendisi çalıştırma zorunluluğu vardı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu yetkileri kaldırdığı için bunlar kontrolsüz bir şekilde yapılmaktadır.”

ASUDE ARTAN - MUSTAFA EKİNCİ - ÖZEL HABER/BİHA

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum