TBMM’de Urfa ziyaretini değerlendirdi;

TBMM’de Urfa ziyaretini değerlendirdi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Şanlıurfa’nın önemli bir sahipsizlik sorunu olduğunu belirterek, “İktidara en çok oy veren illerden biri de Şanlıurfa. Buna rağmen halkın sorunlarıyla ilgilenilmeyen, tepeden bakılan bir şehir” dedi....

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Şanlıurfa ziyaretini TBMM’de düzenlediği basın toplantısında değerlendirdi.

Şanlıurfa’da önemli temaslarda bulunduğunu kaydeden Gergerlioğlu, kentte çok önemli sorunlar gördüğünü belirtti.

Urfalı kimliğini hiçbir zaman unutmadığını vurgulayan Gergerlioğlu, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

ATATÜRK BARAJI’NIN YANINDAKİ HALK SULAMADA SIKINTI YAŞIYOR!

“Biz Hilvan’a gittiğimizde Hilvan halkının Atatürk Barajı, Fırat’ın sularına çok yakın olmalarına rağmen sulama kanalları konusunda çok önemli yetersizlikler yaşadıklarını ve topraklarını yeterli sulayamadıkları bilgisini aldık. Düşünün ilinizde büyük bir su deryası var ama kendi topraklarınızda sulama konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor.

DEDAŞ HALKI İNİM İNİM İNLETİYOR

Aynı zamanda bir DEDAŞ sıkıntısı olduğunu gördük. Urfalılar, illallah etmiş durumdalar DEDAŞ’tan. DEDAŞ halkı inim inim inletiyor. Sırtını iktidara dayamış olan kurum, vatandaşın elektriğini olur olmaz zamanlarda keserek vatandaşı mahvediyor. Çok büyük şikayet var DEDAŞ’tan. DEDAŞ konusunda neden bir şey yapılmıyor? Demek ki DEDAŞ sırtını iktidara dayamış. Bu da birtakım açık veriler ile ortada. Bu konuda çok önemli eleştiriler var. DEDAŞ’ın bu anlamsız elektrik kesintilerinden dolayı çiftçiler çok büyük bir ıstırap içerisindeler. Sulama noktasındaki sıkıntılardan dolayı çiftçilik gerçekten çok zor durumda. Çiftçiler artan elektrik paraları, mazot paraları, DEDAŞ’ın elektrik kesintileri, su yetersizliği ve maalesef ki son haftalarda üzerine eklenen kuraklık nedeniyle çok sıkıntıdalar. Birçok çiftçi ile konuştuk. Artık gayretlerinin boşuna olduğunu, bu toprakları bırakıp gideceklerini ve boş yere kürek çektiklerini, anlamlı olmadığını, her şeyin çok pahalı olduğunu, gübrenin korkunç bir şekilde arttığını, mazotun müthiş bir şekilde arttığını, elektrik-su konusunda faturaların çok ağır bir şekilde geldiğini ve DEDAŞ’ın sık sık kesintileriyle perişan olduklarını söylüyorlar.

URFA’NIN BEREKETLİ TOPRAKLARI BETONLA DOLUYOR

Urfa’da betonlaşma var. Urfa’nın o çok bereketli toprakları maalesef ki imara açılmadan dolayı betonlar ile doluyor. Aslında eğer imara açacaksan sarp dağlık arazileri imara açmalısın, yoksa Urfa’nın o her yerde bulunmayan o çok mümbit topraklarında imar izni verilmesi çok büyük bir hatadır. Bundan dolayı şehrin görünümü değişiyor. Şehrin görünümü ve tarım ağırlıklı yönü değişiyor ve betonlaşma olduğunu görüyoruz. Tüm bunlardan dolayı Antep fıstığı ağaçlarının kesildiği haberleri geliyor. Geçtiğimiz gün Karaköprü’de bir imara açılan alanda fıstık ağaçlarının yoğun bir şekilde kesildiğini üzüntüyle gördük. Biz ağaçları yaşatmaya çalışırken, o mümbit arazilerine boş yere verilen imar izinleri ile fıstık ağaçlarının o uzun yıllar boyunca ancak verimli bir hale gelene kadar bekletilen o fıstık ağaçlarının kesildiğini, o mümbit topraklarda betonların oluştuğunu görmeye başladık ve bu noktada Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa Belediyesi’ni uyarıyorum. Biz bunları takip ediyoruz. İmara, ranta dayalı bu anlayışı kınıyorum.

İSOT URFA’NIN MİLLİ BESİNİDİR

Urfa’da isot son derece önemli bir besindir. Tüm yemeklerde kullanılır. Urfa’nın milli besinidir ve fiyatının müthiş bir şekilde arttığını gördük. Esnafla oturduk, konuştuk. Halkımız ile konuştuğumuz zaman ekonomik sıkıntılarının tavan yaptığını gördük, insanlar inim inim inliyorlar. Bir işçi kardeşimiz ile konuştuğumuz zaman asgari ücretteki artışın hiçbir anlamının olmadığını, çünkü enflasyonun yoğun bir şekilde arttığını gördük. Balıklıgöl civarındaki esnaf ile ve binlerce esnafı dinlediğimiz zaman da Urfa’nın sahipsiz olduğu gerçeğinin yoğun bir şekilde vatandaşlarca altının çizildiğini gördük.

URFA’DA HAYVANCILIĞIN BİTMİŞ OLDUĞUNU GÖRDÜK

Urfa’da kasaplar ile görüştüğümüz zaman hayvancılığın bitmiş olduğunu gördük. Bir kuyruk yağının bile ciğer fiyatlarını aştığını, 120 TL’yi bulduğunu, ciğerin kilosunun 100 TL iken, kuyruk yağının kilosunun 120 TL’yi bulmasının da bölge ekonomisini etkilediğini çünkü turistik bir alanda, yemek kültürünün olduğu bir alanda bu fiyatların yükselmesinin hem üretici hem tüketici açısından çok önemli zararlara yol açtığını da gördük. Her kesimden insanlarımız ile konuştuk. Esnafla, çiftçiyle, çalışanla, üretenle, tüketenle, herkesle konuştuğumuzda iş yerlerini kapatma hazırlığı içerisinde olan esnafları gördük. Artık çiftçiliği bırakacağım, diyen çiftçileri gördük. Umutsuz olan gençleri gördük.

URFA TURİZMDE OLMASI GEREKEN NOKTANIN ÇOK UZAĞINDA

Urfa’nın tarihi Gümrük Hanı’nı gezdik. Urfa’nın aslında tarihi ve turistik yönleriyle muazzam bir şekilde 5-6 milyon kişiye her yıl ev sahipliği yapacak bir kapasitede bir şehir. Turizm altyapısı çok yetersiz ve kamu görevlilerinin bu meseleye bakış açılarının eksikliği söz konusudur. Urfa bu nedenlerle turizmde olması gereken noktanın çok uzağındadır. Aslında Urfa için birçok dezavantajlı durum olmasına rağmen, yüksek nüfus, kentte ayrıca 1 milyona yakın Suriyeli vardır, turizm gelirleriyle iyi bir yere gelebileceğini düşünüyorum. Suriyelilerin yoğun bir şekilde bölgede bulunmasının getirdiği bazı yükler ve sorunlar var. Bu insanlar bir nefret objesi olarak görülmemelidir… Urfa’da artan bir gerginlik olduğunu gördük. Eğer iktidar gereken göç politikalarını yürürlüğe koymazsa bu gerginlik patlamalara yol açabilir. Buradan da bu uyarıyı yapmış olalım. İktidar, Suriyelileri ülkeye kabul ettikten sonra düzgün bir göç politikası oluşturmayıp halkla Suriyelileri karşı karşıya getirirse bunun faturasının mazlum insanlar ödeyecektir. Bu sıkıntılar olduğu zaman, iktidarın bu yanlış politikaları daha bir ortaya çıkacaktır. Zarara uğrayanlar maalesef zarara uğramış olacaktır.

VEKİLLERİN KENTİN SORUNLARIYLA İLGİLENMEDİĞİNE İLİŞKİN ŞİKAYETLER ALDIM

Urfa’dan seçip Ankara’ya gönderdiği iktidar vekillerinin maalesef hiç etkin olmadıklarını, Urfa sorunlarıyla ilgilenmedikleri konusunda son derece önemli şikâyetler aldım.

Böyle bir gerçeklik de vardır. Bunun da altını çizmiş olalım. Urfa’da biz önemli bir sahipsizlik sorunu olduğunu gördük. İktidara en çok oy veren illerden birisi de Şanlıurfa’dır. Buna rağmen halkın sorunlarıyla ilgilenilmeyen, tepeden bakılan bir şehir. Maalesef Urfa siyaseti, Ankara’dan yönetilmektedir. İnsanların Urfa’dan seçip Ankara’ya gönderdiği iktidar vekillerinin maalesef hiç etkin olmadıklarını, Urfa sorunlarıyla ilgilenmedikleri konusunda son derece önemli şikâyetler aldım. İktidar maalesef Urfa’ya bir oy deposu olarak bakıyorlar. Bölgedeki feodal anlayışlar, demokratik bilincin yükselmemesi, demokratik katılımın artmaması dolayısıyla da halkın bu iktidar ve siyasetçilerin yanlış anlayışlarına yönelik etkin eleştirileri mevzu bahis olmuyor. 

BİHA

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum