“Şanlıurfalı çiftçilere ücretsiz mazot desteği sağlanmalı”;

“Şanlıurfalı çiftçilere ücretsiz mazot desteği sağlanmalı”

Şanlıurfa’da yapılan tarım çalıştayına katılan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Özdemir, çiftçinin en büyük girdisi olan mazotta ücretsiz destek sağlanması gerektiğini belirtti....

ŞANLIURFA – GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Şanlıurfa’da Yeni Ekonomik Düzen Ve İhtiyaçlar Doğrultusunda Üretici Örgütleri Çalıştayı yapıldı. “Sürdürülebilir bölgesel kalkınma için, sürdürülebilir örgütlenme” temasıyla düzenlenen çalıştay, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarımsal Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti.

Çalıştaya katılan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Özdemir, Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın Türkiye’yi olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

 

ÖZDEMİR: “DAHA ÖNCEDEN TEDBİR ALINMASI GEREKİRDİ”

Türkiye’nin buğday ithalatının çok büyük bölümünü Rusya ile Ukrayna’dan ithal ettiğini hatırlatan Özdemir, şunları söyledi:

“Savaş özellikle buğday hububatını etkiledi. Bu konuyla ilgili daha önceden tedbir alınması gerekirdi. Şu anda hazırlıksız ve tedbirsiz bir şekilde yakalandık. Hububat konusunda ülkedeki üreticiler desteklenmeli. Belki ilk aşamada depolarda var olan buğdaylardan sıkıntı yaşamayabiliriz ama daha sonrasında bu tür şeylerden etkilenmemek için yerel üreticilerin desteklenmesi gereklidir. Kooperatiflerde bu noktada destek verilmesi lazım” dedi.


“FAZLASIYLA İTHALAT BAĞIMLISI OLDUK”

Türkiye’nin aslında kendine yeten bir ülke olduğunu ifade eden Özdemir, son yıllarda ithalat bağımlısı bir ülke haline geldiklerine vurgu yaptı. Özdemir, “Son zamanlarda fazlasıyla ithalat bağımlısı bir ülke olduk. Yaşanan durumla ilgili bakanlığın tedbir alması gerekir. Biz bu yılı böyle atlatabiliriz ama daha sonraki yıllarda ithalat bağımlılığının azaltılması gerekiyor, bunun için de yerel kaynakların harekete geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

“ÇİFTÇİYE MAZOTTA ÜCRETSİZ DESTEK SAĞLANMALI”

Akademisyen Özdemir, Türkiye’nin tarımsal üretim alanlarının azaldığına işaret etti. Bu noktada var olan alanları koruyarak üzerinde elde edilen verimin artırılması gerektiğini belirten Özdemir, Şanlıurfa’da çiftçilerin karşı karşıya bulunduğu enerji sıkıntılarına sözü getirdi. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şehir baskısı ve nüfus baskısı bizi bu şekilde yönlendirdi. Var olanları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Var olanları koruyup, onların üzerinde verimi artırmayız. Urfa’nın kendine özgü bir yapısı var. Tarihi yapısı, tarımsal yapısı ve GAP’ın burada olması son derece önemli. Bizim burada tarımsal alanlara açılan yerleri korumamız ve üretimi geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle burada enerji sıkıntıları var, sorunlar biran önce çözülmeli. Burada tarımı iyileştirecek önlemler alınmalı. Çiftçinin en büyük girdisi olan mazotta ücretsiz destek sağlanmalı. Bunu da kooperatifler kanalıyla yapmalarını öneriyorum”.

Sinan ÖZDEMİR /BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum