Birikimi olmayanların daire alması zorlaştı;

Birikimi olmayanların daire alması zorlaştı

İnşaat sektörü temsilcileri, sürekli artan inşaat maliyetlerinin de etkisiyle artık alt ve orta sınıf için ev almanın hayal olduğunu belirtirken, emlakçılar 2022’de konut fiyatlarında yine artış bekliyor....

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2021 Kasım ayı Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları yıllık yüzde 50,5 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun  2021 yılı aralık ayı inşaat maliyet endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 15,70, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,74 arttı. Bu verilere karşılık sektördeki isimler konut üretim maliyetinin çok daha fazla arttığını ifade ediyor. Müteahhitler için konut yapmanın zorlaştığı belirtilirken birikimi olmayan vatandaşlar içinse sıfırdan konut almanın hayal olduğu ifade ediliyor.

Türkiye Müteahhitleri Konfederasyonu, inşaatların maliyetlerinin ciddi oranda arttığını belirterek, bu artışların devam etmesinin sektör adına çok kabul edilebilir olmadığını ifade etti. Özellikle demir, alüminyum, çimento, cam gibi temel inşaat malzemelerindeki zam oranının yüzde 300’ü geçtiğine dikkati çeken konfederasyon, söz konusu oranların çok fahiş olduğunu kaydetti.

TOKMAK: “ARTIK HAYAL, MÜMKÜN DEĞİL”

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Selahattin Tokmak, konut maliyetlerinin geçen yıla oranla en az yüzde 100 artmış durumda olduğunu gözlemlediklerini söyledi.

Konut sektöründeki fiyatların yükselmesinin konutlara talebi azaltacağını vurgulayan Tokmak, “2022’de fiyatların fahiş şekilde yükselmesini beklemiyoruz. Yükselirse de konutlar hiçbir şekilde talep görmez” dedi.

Tokmak, Urfa’da şu anda orta düzeyde 3+1 dairenin fiyatının 1 milyon 200 bin TL’yi gördüğünü belirterek, “Herhangi birikimi olmayanların sıfırdan daire alması artık hayal, mümkün değil. Böyle bir şey yok” diye konuştu.

Urfa’nın dışarıdan göç almasının yanı sıra doğurganlık oranının da çok yüksek olmasıyla konut ihtiyacının sürekli devam ettiğini vurgulayan Tokmak, emlakçıların işlerinde durgunluk olduğunu dile getirdi. Tokmak, şunları söyledi:

“Bundan önceki yıllarda müteahhitler daireleri temelden satıyordu, kaba inşaat halinde satıyordu ama şimdi müteahhitler kesinlikle bitirmeyene kadar satmıyor. Hatta bitirip de satmayan müteahhitler bile var çünkü fiyat analizi yapamıyorlar. Aldıkları ürünlerin fiyatları sürekli değiştiği için onlar da fiyat hesaplaması yapamıyor, dolayısıyla da satışa çıkaramıyor.”

KAYTAN: “KREDİ İNDİRİMİ GELMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Kaytan Emlak ve Gayrimenkul’un sahibi Halit Kaytan da konut fiyatlarında son dört ay öncesine göre yüzde 100 bir artış gözlemlediklerini kaydetti. Fiyatlarda her gün bir yükseliş olduğunu belirten Kaytan, “4 ay önce 400 bin TL civarında olan bir daire, şu anda 800 bin TL’ye dayandı” dedi.  

Halit Kaytan, piyasada istikrar olmadığı için emlakçıların da işlerinin eskiye nazaran düşüşte olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşler eskisi gibi değil. Alım gücü düşmüş durumda. İnsanlar şimdilerde daha çok eski dairelere talep gösteriyor. Şu anda piyasa çok durgun. Kredi indirimi gelmesini istemiyoruz. Kredi indirimi olunca fiyatlar bir daha yükseliyor. Alım gücü kolaylaşınca fiyatlara yansıyor hemen. Önceden bir daireye günde 3 kişi gelip bakıp fiyat vermesi nerede şimdi haftada bir kişinin bakıp fiyat vermesi nerede…”.

BİHA



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum