Uğur Tekstil işçilerinin ‘TİS’ zaferi;

Uğur Tekstil işçilerinin ‘TİS’ zaferi

Uğur Tekstil'de yaşanan sorunların çözüme kavuştuğunu belirten DİSK/Tekstil Sendikası Bölge Temsilcisi Başak, Uğur Tekstil'de işverenle TİS imzalayacaklarını ifade etti....

ŞANLIURFA – Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Urfa Şubesi, Uğur Teskstil’de işçilerin işten çıkarılmasına yönelik şube binasında basın açıklama yapıldı.

DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası’nın/Tekstil Bölge Temsilcisi Mehmet Ali Başak, Uğur Tekstil’de yaşanan durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ekim 2021’de kapanan ve 300 işçinin işten çıkarıldığı işyerinin sendikalarının girişimiyle yeniden açıldığını dile getiren Başak, bütün işçilerin koşulsuz, kıdem ve ihbar tazminatlarını iade etmeden işbaşı yaptığını aktardı.

Başak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hayri Uğur Tekstil, Urfa’da hazır giyim üretimi alanında faaliyet göstermek üzere 2019 yılında açılan yeni bir işyeridir. Büyük bir üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen istenilen düzeye ulaşamayan, yönetim sorunları olan ve haliyle işçiler açısından kimi sorunların öne çıktığı bir iş yeriydi.

Bu iş yerindeki işçiler, sendikamıza Ağustos 2021 başlarından itibaren üye oldu ve ayın sonunda üye sayısı toplu sözleşme için yeterli hale geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sendikamızın Hayri Uğur Tekstil sözleşme için yeterli çoğunluğa sahip olduğuna ilişkin belgeyi taraflara gönderdiği tarihten itibaren sorunlar kendini göstermeye başladı.

İş yeri kapatıldı ve yöneticiler dahil tüm çalışanların iş akitleri sona erdirilerek, hak ettikleri ihbar önelleri ve kıdem tazminatları ödendi. Sendikamızın çoğunluğuna karşı itiraz davası açıldı.

Bu gelişme üzerine sendikamız işyerinin çalıştığı marka ile temasa geçerek soruna çözüm yolu açmaya çalışmıştır.

Yapılan girişimler kısa süre içinde olumlu sonuç vermiş ve işveren ile görüşmeler başlatıldı. Bu aşamaya kadar işçilerin bize söylediği tek konu, işyerinin açılması ve işe iade konusu oldu.

Sendikamız bu konu üzerine odaklanarak, Inditex’in sendika uzmanı Kuvvet Lordoğlu’nun da yer aldığı uzun müzakereler sonucunda işveren ile aşağıdaki konularda anlaşma sağladı;

-İşyerinin yeniden ve yeni bir yönetimle açılması, işten çıkarılan bütün işçilerin geri alınması, ödenmiş ihbar ve kıdem tazminatlarının ise işçilerde bırakılması,

-Toplu sözleşme görüşmelerine başlanması ve yetki itirazının çekilerek sözleşmenin uygulanması.

Bu kararlar hızla hayata geçirilmeye başlandı. İşyeri açıldı, işçilerin tümü işlerinin başına döndü. Toplu sözleşme için hazırlıklara başlandı. İşveren Aralık 2021 sonu itibariyle yetki itirazını geri çekti.

Ancak işçilerin işlerine geri dönüşünden itibaren, ‘önceliğimiz işyerinin açılması, işe iade, toplu sözleşmeye ilişkin de çok yüksek beklenti yok’ diyenler gitti. Yerine eski bölge temsilcimiz ve etrafında toplanan bir grup tarafından sendika yönetimini tanımayan, kendilerini işçi temsilcisi olarak ilan edip sendika yerine ikame etmeye çalışan bir söylem geldi.

Kendine saygısı olan her kişi ve kurum gibi sendikamız da bu tarz yaklaşım içinde olan bir kişi ile çalışmak istemedi ve yollarını ayırdı. Olay bir anda bu kişinin özel siyasi reklam kampanyasına dönüştü. İçinde işçi geçen sosyal medya hesapları açarak ve gerçekleri sürekli çarpıtarak, kişisel bağlantısı üzerinden bir gazeteyi de araç olarak kullanarak bu kampanyayı sürdürdü.

Sendikamız işveren ile toplu sözleşme görüşmelerini sürdürmekte, olgunlaştırmaktadır. Tek sorun, işveren tarafından verilen davadan çekilme dilekçesinin mahkeme tarafından karara bağlanmasıdır.

Dışarıdan bakıldığında basit gibi duran bu konu, işleyişte zaman alan bir süreçtir. Öyle veya böyle kesin olan tek şey, itirazın geri alınmasıyla fiilen işyerinde sendikamızın yetkili sendika konumuna gelmiş olmasıdır.

Bu durum yalnızca sendikamız açısından değil, Urfa işçisi açısından önemli ve korunması gereken hassas bir kazanımdır. Çünkü Urfa’da hali hazırda işkolumuzda toplu sözleşme kapsamında, yetkisi alınmış işyeri sayısı en fazla üç adettir.

Hayri Uğur Tekstil’de iş yerinin yapısı, bölge özellikleri de dikkate alınarak olabilecek en uygun toplu sözleşmenin oluşturulması, işçilerin kendi seçtikleri temsilcileriyle bu toplu sözleşmeyi yaşama geçirmesi hedefimize ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Tüm engellere rağmen bunu başaracağız”.

BİHA

 


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum