Et fiyatlarından esnaf da vatandaş da dertli;

Et fiyatlarından esnaf da vatandaş da dertli

Et fiyatları son dönemde artan yem ve diğer maliyetlerin ardından yükseldi. Şanlıurfa’da vatandaşlar artık eskisi gibi et alamamaktan şikayet ederken, kasaplar da fiyatların yüksek olmasından dolayı satamamaktan yakınıyor....

ŞANLIURFA – Et ve Süt Kurumu üreticiden aldığı karkas etin alım fiyatını artırdı. Büyükbaş hayvan etinde kiloda 10 lira ile 4 lira arasında değişen oranlarda zam yapan Et ve Süt Kurumu, kuzu ve koyun etinde kiloda 10 lira zam yaptı. Keçi etinin fiyatı ise artmadı.

Şanlıurfa’da kasap esnafı, fiyatların yüksek olması nedeniyle alım gücü de düşen vatandaşların ete olan talebinin azaldığına dikkati çekti.

Kentteki kasaplarda dana etinin kilogramı 80 liradan, kuzu eti ise 75 liradan satışa sunuluyor. Bu rakamlara Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı zam henüz yansımamış durumda.


ŞAHİN: “VATANDAŞLAR ETE RAĞBET ETMİYOR”

Şanlıurfa’da hayvancılığın bitmiş durumda olduğunu dile getiren kasap İsmail Şahin, vatandaşların eskisi gibi ete rağbet etmediğini söyledi. Şahin, şunları söyledi:

“Şu an etin fiyatı yüksek. Dana eti 80 lira, koyun eti ise 75 lira civarında satış yapılıyor. Eskisi gibi vatandaşlar ete rağbet etmiyor, fiyatları pahalı buluyorlar. Fiyatlar yılbaşından öncede yüksekti ama şimdide 10 lira civarında zam yapıldı. Bundan sonrada ete zam yapılacağını zannetmiyorum. İnsanların alım gücü zaten yok. Fiyatları yüksek tutup da insanları daha da sıkıntıya sokamaya gerek yok. Hayvancılık Şanlıurfa’da bitmiş durumda.”

Yemin pahalı olmasından dolayı insanların hayvancılık yapamaz duruma geldiğini söyleyen Şahin, “Eskiden her evde 2-3 inek, keçi ve kuzu olurdu, şimdilerde kimsede yok. Yem pahalı olduğu için kimse besicilik yapmıyor. Et ve süt Kurumu açıklama yapmış, karkas etine 10 lira, kuzu etine 10 lira zam yaptı. Her gün zam geliyor” dedi.


YILDIZ: “MİLLETİN ET YEME ORANI YÜZDE 80 DÜŞTÜ”

Kasap Emre Yıldız ise kasap esnafının ekonomik olarak zor durumda olduğunu kaydetti. Et fiyatlarının yüksek olmasının vatandaşın alım gücünü çok zorladığını belirten Yıldız, “Zamlar insanların et yemesine mani oluyor. Dana eti şimdilik 75 lira, kuzu ise 70 lira. Bu rakamlar insanları baya etkiliyor. Üreticilerin fiyatları düşürmesi gerekiyor. Zamlar kasapların elinde olan bir şey değil. Maliyetler çok yüksek. Bu zamlar nedeniyle ekonomimizi yüzde 80 civarında etkiledi. Biz haftalık 10-15 tane hayvan keserken, şimdilerde 4-5 taneye düştü” dedi.

Eskiye göre vatandaşların ete rağbet etmediğini kaydeden Yıldız, “Fiyatlar pahalı olduğu için vatandaş beyaz ete yöneliyor. Şimdiki fiyatın üstüne zam yapılsa, vatandaşlar et alamaz. Fakir bile et yiyemez duruma geldi. Fiyatların yüksek olmasının sebebi, samanın ve arpanın pahalı olmasından kaynaklanıyor. Eğer bunlar düşürse et fiyatları da düşer. Milletin et yeme oranı yüzde 80 düştü” ifadelerini kullandı.


SALDIRICI: “YEM YÜKSEK OLDUĞU İÇİN ETE DE YANSIYOR”

Kasap Ahmet Saldırıcı, et fiyatlarını şu anda uygun olduğunu söyledi.

“Uçuk bir fiyat yok” diyen Saldırıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dana eti şimdi 80 liraya satılıyor. Koyun eti ise 75 lira olarak satışa sunuluyor. Şuan ciğerin fiyatı 60 lira, kuzu ciğeri 75-80’ni bulmuş. Ekonomik olarak satışlar konusunda bizi etkiledi. Kuyruğun fiyatı 62 lira, etin fiyatı 75 lira. Şimdi bunları kıyasladığın zaman normal olarak görüyorum. Yem yüksek olduğu için ete de yansıyor. Biz işin içinde olduğumuz için bize fiyatlar normal geliyor. Devlet yem konusunda bir şey yapsa, vatandaşta istediği fiyatta et alsa iyi olur”.

Sinan ÖZDEMİR /BİHA -ÖZEL HABER



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum