İndirim gelmezse Şanlıurfalılar artık yaya gidip gelecek;

İndirim gelmezse Şanlıurfalılar artık yaya gidip gelecek

Şanlıurfa'da kur artışlarının etkisiyle yakıtlara gelen zamların ardından araç sahipleri de artık toplu taşımalara yöneldi. Öyle ki kentte toplu taşımadaki yolcu sayısı 3 katına çıktı....

ŞANLIURFA- Doların tarihi yükselişi ile kontak kapatıp kontak kapatıp toplu taşıma araçlarına yönelen sürücüler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi önlem paketinin ardından dolarda yaşanan düşüşün akaryakıta da yansımasını bekleniyor. 

Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler yaşanmaya başladı. Muhalefet durumu ekonomik kriz olarak nitelendirip güç birliği yaptı. Ekonomi dünyasından bir kesim de iflas dalgasının yaşanacağını düşünürken vatandaşın da endişesi arttı. Asgari ücret her ne kadar yüzde 50 artışı görüp 4 bin 250 TL olarak açıklansa da vatandaşlar dolar karşısında eriyen maaşlarla ay sonunu getirmediklerini belirtti. Alışveriş için pazara çıkanlar henüz pazarın sonunu görmeden parası bittiği için eve dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Emlak piyasasında ise gayrimenkuller ne satılır ne alınabilir hale geldi. Hükümet ise kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlar için yeni bir finansal alternatifi hayata geçirmeye başladı. Bu kapsamda dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomi önlem paketini açıkladı. 18 TL'yi gören dolar hızla düşüşe geçti.

TOPLU TAŞIMADA YOLCU SAYISI 3 KATINA ÇIKMIŞTI

Akaryakıtta da benzin ve motorin 12 lirayı aşmış, oto gaz ise 10 liraya dayanmıştı. Dün ki açıklamalardan sonra her ne kadar akaryakıta gelecek zamlar durdurulsa da Şanlıurfa'da binlerce sürücü kontak kapatıp işe, çarşıya, gezmeye toplu taşıma ile gidiyor. Öyle ki Büyükşehir Belediyesi'ne ait toplu taşıma verilerine göre 2021 Mayıs Ayı'nda toplam 1 milyon 541 bin 259 kişi halk otobüslerine binerken Eylül Ayı'nda eğitim ve öğretim başlamasıyla da yolcu sayısı 3 milyon 845 bin 444 oldu. Bu sayısı Kasım Ayı'nda 3 katına çıktı ve 4 milyon 288 bin 748'e yükseldi. Aralık Ayı'nın 13 gününe bakıldığında ise şuana kadar ki yolcu sayısı 1 milyon 930 olarak kayıtlara geçti. Böylece mayıs ayının toplam yolcu sayısı çoktan aşılmış oldu. 


VATANDAŞ ÖZKARABAĞ: DURAKLAR DOLMUŞ, ZAM ÜSTÜNE ZAM

Otobüs duraklarında zamlara isyan eden vatandaşlardan Abdulkadir Özkarabağ, ay başını getiremediğini dile getirerek “Benzin dışarıdan pahalı geliyormuş herhalde. Yetkililerde ne yapıyor anlayamadım. Araba alacaktım, artan fiyatlardan dolayı alamıyorum.  Otobüs durakları dolmuş artık. Eskiden burada yoğunluk azdı. Ne diyeceğimi belemiyorum. Zam üstüne zam geliyor. Şuan ay başını getiremiyoruz.  Alıyorum maaşı eve gidene kadar yarısı bitiyor” dedi. 


VATANDAŞ DİLEK: ARTIK YÜRÜMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ

Aracı olmasına rağmen halk otobüsünü tercih etmek zorunda kalan Muzaffer Dilek ise toplu taşımadaki doluluğa da dikkat çekerek “Biz mecburen araçlarımızı evde bırakıyoruz. Araçlarımızı satamıyoruz. Araçlarımızı sattığımızda aynı aracı satamıyoruz. Mesela aracı 100 bin TL’ye verdiğimiz zaman bir hafta sonra 150 bin TL oluyor fiyatı. Artık bir şey diyemiyorum. Akaryakıttaki artışta bizi mahvetti. Yetkililere sesleniyorum. Allah rızası için ne olursa olsun arkadaki fakir fukarayı düşünsünler.  Toplu taşılar dolmuş durumda artık yürümeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

"HASTAYA NASIL YETİŞECEĞİMİ BİLMİYORUM"

İşi dolayısıyla ilçelere de gitmek zorunda kaldığını ve artık işe yetişmekte zorlandığını söyleyen Dilek yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi:

"Medikal işi yapıyorum. Aracımı kullanamıyorum. İlçelere gittiğim zamanda dolmuş kullanıyorum. Araca binemiyoruz. Örneğin araçla Birecik’e gittiğimiz zaman eskide 30 lira yakıtla gidip geliyorduk şimdi 100 liradan aşağı gidip gelinmiyor. Toplu taşımayı kullandığım zaman ben o hastaya nasıl yetişeceğimi bilemiyorum. Toplu taşımayı kullanmak zorundayım. Doktor bana diyor 'Bir daha gelme, geç kalıyorsun.' Ne yapayım yani.”



BELEDİYEYE SEFER SAYISI ARTIRILSIN ÇAĞRISI

Sık sık toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlardan İsmail Toprak ise otobüslerde son zamanlardaki doluluktan şikayetçi. Özellik 63 NO'lu otobüs hattı için belediyeye çağrıda bulunan Toprak “Toplu taşıma araçlarında gerçekten yoğunluk artmış durumda. Özellikle 63 numaralı hat çok yoğun. İki gün önce bir defa kullanmam gerekti, çok pişman oldum. Yetkililer özellikle 63 numaralı hatta bir şeyler yapmaları gerekiyor. Sefer sayılarını daha da artırabilirler. Vatandaşlar haklı olarak araçlara binemiyorlar çünkü ortalama olarak bakıldığı zaman yakıt fiyatları nerdeyse 10 TL’ye dayanmış durumda. İnsanlar kendi kafasında hesap yapıyorlar, daha kısa mesafelerde toplu taşımayı kullanmayı tercih ediyorlar. Yakıtlara çok ciddi derecede zam geldi. Şöyle bir söz vardır, ‘moda tarihten gelir’ bizde gün geçtikçe sanki tekrardan ilkel çağa döneceğiz.  Atlılara binmeye çalışacağız, yürüyerek gidip geleceğiz gibime geliyor bu gidişle” ifadelerini kullandı. 

AKARYAKITA ZAM DURDURULDU ANCAK...

Vatandaşlar ekonomide nefes aldıran gelişmeleri sevindirici bulsa da yeterli bulmuyor. Özellikle akaryakıttaki zamların durdurulmasından öte fiyatların düşürülmesini bekliyor. 


BİHA



Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum