Ticaret Bakanı Muş'tan Göbeklitepe iddiası: "Biz ortaya çıkardık";

Ticaret Bakanı Muş'tan Göbeklitepe iddiası: "Biz ortaya çıkardık"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Şanlıurfa’da araştırmacılar tarafından ilk kez 1963’te keşfedilen Göbeklitepe’yi AK Parti’nin ortaya çıkardığını ileri sürdü....

Ticaret Bakını Mehmet Muş, Meclis'te devam eden 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine yapılan görüşmelerde konuştu.

Muş, muhalefetin Ilısu Barajı nedeniyle Hasankeyf'e dökülen betonları 'kültürel soykırım' olarak niteleyerek yaptığı eleştirilere yanıt verdi.

Hasankeyf için, 1963'te keşfedilen ve 1995'te kazıların başladığı Urfa'daki Göbeklitepe kazılarını örnek gösteren Muş, şunları söyledi:

"Mardin de çok tarihi bir kent, Hasankeyf de o bölge de tarihi bir kent. Şanlıurfa'daki Göbeklitepe insanlık tarihini çok daha gerilere götürmüş bir yer. Dolayısıyla bunu ortaya çıkartan yine bu hükümet. Eğer orada bir kültürel soykırımla, böyle bir mantıkla hareket etse bu çalışmalara kaynak ayırıp bunları ortaya çıkartmazdı."


KAZI ÇALIŞMALARI 1995'TE BAŞLAMIŞTI

Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın merkez Haliliye ilçesine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunuyor. Ören yeri, ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edildi. Göbeklitepe'de en somut bulgular 1986 yılında tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle ortaya çıktı.

Bölgedeki kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında 1995'te başladı.


BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum