Şanlıurfa’da sağlıkçılar iş bıraktı;

Şanlıurfa’da sağlıkçılar iş bıraktı

Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da sağlıkçılar, özlük haklarının iyileştirilmesi ve ek ödemedeki eşitsizliğin giderilmesi talebi için bir günlük iş bıraktı....

ŞANLIURFA – Tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da sağlık çalışanları, özlük haklarının iyileştirilmesi ve ek ödemedeki eşitsizliğin giderilmesi adına bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

Bu kapsamda, Şanlıurfa Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği üyeleri Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Açıklama öncesinde Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hastane hasta ve hasta yakınlarını eylemlerine desteğe çağırdı. Fincancı, "Görevimizin başındayız ama sağlık hizmeti üretmiyoruz. Üretimden gelen gücümüzü sizler için de kullanıyoruz. Biz tükenirsek siz sağlık hizmeti alamazsınız. Sağlık emekçileri ve hekimler tükenmesin diye bugün bizi destekleme gününüzdür. Yanımızda olun lütfen" diye seslendi.


Basın açıklamasını grup adına Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Doktor Mesut Harun Atmacaoğlu yaptı.

Atmacaoğlu tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Pandeminin başından beri sürekli hekimlere yapılan zam haberleri ve ek ödemelere dair gerçek olmayan açıklamalar yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesine daha şahit olduk! Hekimlere 2500-5000 lira maaş zammı yapılacağına dair açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalar medyada geniş yer aldı ve gündem oldu.

Yapılan düzenlemenin detaylarına baktığımızda ise maaş zammı ile ilgisi olmayan bir düzenleme olduğu ve emekli maaşlarına yapılan bir iyileştirme olduğunu gördük. Yapılan düzenleme eksik olmakla beraber en azından emeklilik için olumlu bir düzenlemeydi ama maalesef daha önce yapılan açıklamalar gibi bu defa da gerçekler söylenmek yerine algı yapmak tercih edildi. Daha önce yapılan açıklamalar da bu şekilde algılardan oluşuyordu. Aile hekimlerine verildiği söylenen ek ödemeler için ulaşılması mümkün olmayan şartlar getirildi ama elbette yapılan açıklamalarda bu kısımlara hiç değinilmedi.”

Pandemi döneminde iş yükünün artmasına rağmen sağlık çalışanlarının ücretlerinde herhangi bir iyileştirme yapılmadığına vurgu yapılan açıklamada, aile sağlığı merkezlerindeki çalışanların sıkıntılarına dikkat çekildi. Açıklamada, “2021 yılının Türkiye’sinde hala aile hekimleri ücret kesintisi endişesi yaşamadan yıllık izne ayrılamıyor. Hasta olması durumunda bile ya birimine görevlendirilecek bir hekim bulacak ya da maaşından kesinti olacak. Pandemi adeta fırsat olarak görülerek Ödeme Sözleşme Yönetmeliği değiştirildi ve sözleşme yenileme süreci idarecilerin iki dudağı arasına bırakıldı. Dünyanın her yerinde hekimlerin özlük hakları iyileştirilirken bizde adeta cezaları nasıl arttırırız, maaşları nasıl azaltırız, hekimleri daha fazla nasıl hak kaybına uğratabiliriz hesapları yapılarak adımlar atıldı” denildi.

Maaş zammı olarak gündeme gelen düzenlemenin aslında emeklilik için yapıldığı ve bunun bile hekimlere çok görülerek geri çekildiğini belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Sağlık sistemimizi ayakta tutmak için büyük gayret sarf etmekteyiz ama yapılan yanlış düzenlemelerle her geçen gün geriye gitmekteyiz. Bir an önce emekli hekimlerin maaşında yapılan ve daha uygulamaya geçemeden geri çekilen düzenleme başta olmak üzere sorunları çözüyormuş gibi yapmaktan vazgeçip, gerçekten çözüme yönelik adımlarım atılması gerekmektedir.”

Etkinlikte ayrıca Şanlıurfa Aile Hekimleri Derneği Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Doktor Osman Yüksekyayla da sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla birer konuşma yaptı.

İbrahim Halil ASLAN /BİHA



                                                              









Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum