Kış geldi! Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uzmanından uyarılar;

Kış geldi! Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uzmanından uyarılar

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Akçakale Devlet Hastanesi İç Hastalıklar Uzm. Dr. Muhammet Bilici, karbonmonoksit zehirlenmeleri hakkında farkındalığı arttırmak adına önemli açıklamalarda bulundu....

Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu belirten Bilici, bu gazın vücuda solunum yolu ile girip ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediğini, zehirlenme ve ölüme neden olduğunu kaydetti.

Bilici, her yıl özellikle kış aylarında sobaların, kombilerin ve şofbenlerin yanmasıyla birlikte ülkenin hemen her bölgesinden çok sayıda karbonmonoksit zehirlenmesi haberleri medyaya yansımakta ve tüm sezon boyunca hemen her gün bu haberleri okumakta olduklarına vurgu yaptı.

“Nice ocaklar sönmekte ve aile boyu facialar yaşanmaktadır. Yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetmekte, bir o kadarı da sakat kalmaktadır” diyen Bilici, şu uyarılarda bulundu:

“Basit önlemler, karbonmonoksit zehirlenmesini önlemeye yardımcı olabilmektedir.

Ev ve iş yerlerinde doğal gaz ile kullanılan cihazların her yıl bakımlarını yaptırarak iyi durumda oldukları kontrol edilmeli.

Doğalgaz cihazlarına yeterli oksijen sağlanmalıdır. Pencerelerden içeriye oksijen girecek açıklıkların olması önemlidir. Bunlar hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Cihazın içerisine hava girişi sağlayan kısmın bloke edilmemesi gereklidir. Soba yakılan odalar sık sık havalandırılmalıdır. Bacalar dışarıya kaçak olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Dışarıya kadar metal bir boruyla kaçak olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Bacaların ve boruların temiz ve açık olması garanti altına alınmalıdır. Şofbenler standartlara uygun olmalı, oksijen yetersizliği olduğunda kendiliğinden sönen tipte olanlar seçilmelidir. En iyisi havadar mekânlara yerleştirilmesidir. Yakıtla çalışan alan ısıtıcılarını, yalnızca biri uyanıkken ve cam, pencere açıkken kullanmaya özen gösterilmelidir.”


BİHA


Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum