Urfa'da Asistan Hekimler'den Protesto Öğrenciyiz Köle Değil;

Urfa'da Asistan Hekimler'den Protesto Öğrenciyiz Köle Değil

Şanlıurfa'da Asistan hekimler açıklama yaptı; Köle değil öğrenciyiz, yorgun hekim, uykusuz hekim, tükenmiş hekim sağlığa zararlıdır...

Asistan Doktor Rümeysa Berin Şen’in önceki gün 36 saatlik nöbetin ardından evine dönerken trafik kazasında yaşamını yitirmesi, Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde protesto edildi.

Şanlıurfa Haber; Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen’in önceki gün 36 saatlik nöbetin ardından evine dönerken trafik kazasında yaşamını yitirmesi asistan hekimleri ayağa kaldırdı.
Şanlıurfa Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu üyesi yaklaşık 50 sağlık çalışanı, öğle saatlerinde hastanenin Çocuk Acil binası önünde toplandı. “Kaza değil Cinayet. Artık Yeter!” yazılı pankart açan asistan hekimler, çalışma şartlarının bir an önce düzeltilmesi çağrısında bulundu.
Yapılan basın açıklamasında, kazada hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Şen’in gün aşırı tuttuğu yorucu nöbetlerin ardından geçirdiği kaza görüntülerinin “bunun bir kaza değil göz göre göre çalışma şartlarının sebep olduğu bir cinayet olduğunu gösterdiği” ifade edildi.


"KAÇ MESLEKTAŞIMIZIN ÖLMESİ GEREKİYOR?"


Yıllardır çalışma şartlarının kendilerini öldürdüğünü söylediklerini ancak bugüne kadar hiçbir düzenleme yapıldığı belirtilen açıklamada, “Melike Erdem, Ece Ceyda Güdemek, Emre Bakırlı, Mustafa Yalçın ve maalesef Rümeysa Berin Şen ve adını bile duyamadıklarımız hayatlarının baharında, mesleklerine hevesle başladıkları zamanlarda birer birer yaşamlarını yitirdiler. Ölüme sürüklendiler. Soruyoruz… Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzeltilmesi için kaç meslektaşımızın daha ölmesi gerekiyor?” denildi.
Açıklamada, bir asistan hekimin ayda 360 saati bulan mesaisi bulunduğuna dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:
“Asistan hekimler çoğu branşlarda 36 saate varan sürelerde çalışıyor. Hekimler uykusuz, yorgun geçen gecenin ardından polikliniklerde 100’e yakın hasta muayene ediyor, gözleri uykudan kapanmak üzereyken ameliyata giriyor. Hastalarımıza soruyoruz… 30 saattir çalışan asistan hekimin 80. Hastası ya da ameliyat ettiği kişi olmak ister misiniz?”


"TAHAMMÜLÜMÜZ YOK"


Asistan hekimlerin ucuz iş gücü olarak görüldüğüne değinilen açıklamada, performans sistemi nedeniyle ücret kesintisi yapılacağı zaman akla ilk gelenler hastanenin iş yükünü sırtlayan asistan hekimler olduğu kaydedildi.
Açıklamada yetkililere çağrıda bulunularak, şu ifadelere yer verildi:
“Yanlışa yanlış demeden, yanlışın düzeltilmesi için çaba göstermeden iyi hekimlik yapılabilir mi? Ne zaman bu düzene dur demek için sorumluluk almaya başlayacaksınız? Biz asistan hekimler artık yeter diyoruz. Hekimlik yaparken dayatılan insanlık dışı çalışma şartları nedeniyle bir arkadaşımızı daha kaybetmeye tahammülümüz yok!”
Basın açıklaması, “Köle değil öğrenciyiz, yorgun hekim, uykusuz hekim, tükenmiş hekim sağlığa zararlıdır!” ifadeleriyle son buldu.


BİHA
 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum