Şanlıurfa'da Grip ile Korona Belirtilerini Karıştıranlar Dikkat..;

Şanlıurfa'da Grip ile Korona Belirtilerini Karıştıranlar Dikkat..

Şanlıurfa Haber; Urfa'da Grip olanlar Korona belirtileri sanıp hastanelere koştu.....

Şanlıurfa Sağlık haberleri; 


Şanlıurfa'da mevsimsel grip olanlar korona belirtileri ile karıştırıp hastanalere test olmaya koştu. 
Şanlıurfa’da mevsimsel geçişten dolayı grip’e yakalanan vatandaşlar griple kovid-19’un belirtilerini karıştırarak PCR testi kuyruğuna koşuyor.

Sonbahar mevsimine girilmesiyle birlikte mevsimler hastalıkların başında gelen grip’in Şanlıurfa’da görülme oranı iki katına çıktı. Grip’in yaklaşık iki yıldır dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle benzer semptomlar göstermesi, vatandaşlarda koronavirüs tedirginliğine neden oluyor. Grip belirtisi gösteren vatandaşların PCR testi verme isteği duyması nedeniyle son günlerde Şanlıurfa’daki hastanelerde test kuyruğu uzadı.  

 

Griple koronavirüsü birbirine karıştıran vatandaşlar test kuyruğuna koşarken gribal enfeksiyon vakaları havaların soğumasından dolayı her geçen gün biraz daha fazla görülüyor. Her yıl dünya çapında yaklaşık 500 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan grip de hafife alınmaması gereken bir hastalık.

 

En belirgin koronavirüs belirtisinin tat ve koku duyusunun kaybı olduğunu söyleyen Acil Tıp Uzmanı Dr. Ahmet Çelik, PCR testi veren vatandaş sayısının mevsimsel değişiklikten dolayı arttığını belirterek testlerin pozitif çıkma oranının düştüğünü ifade etti.

 

“ÖNEMLİ OLAN TAT VE KOKU KAYBI”

Yaklaşık 2 yıl önceye kadar acil servise gelen ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve nefes darlığı olan her vatandaşa grip tanımı konulduğunu aktaran Ahmet Çelik, ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle tanımın değiştiğini belirtti. Bu semptomların görüldüğü vatandaşlarda koronavirüs şüphesi oluştuğunu ifade eden Çelik, “Vatandaşlar griple kovid-19’ı birbirine karıştırıyor. Halkımız bu konuda haklılarda. Hem gripte hem de kovid-19’ta ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi ortak şikayetler oluşabiliyor. Ama bizim özellikle dikkat ettiğimiz belirti tat ve koku duyusunun azalması ya da tamamen ortadan kalkmasıdır.  Farklı semptomları takip ediyoruz. Mevsimsel geçişten dolayı gribal enfeksiyonların görülme düzeyi arttı. Bundan dolayı test alanlarına sürüntü vermek için gelen vatandaş sayısı arttı” dedi.

 

“TEST ARTTI, VAKA AZALDI”

Test veren vatandaşların sayısının artmasına rağmen pozitif vaka düzeyinin azaldığını sözlerine ekleyen Çelik, “Burada şunu görüyoruz. Mevsimsel geçişten dolayı gribal enfeksiyon yoğun yaşanıyor. Tat ve koku kaybı olanlar muhakkak sürüntü versin. Ancak griple benzer belirtiler gösterenlerde test verebilir. Bu belirtileri gösterenler kendilerini tedbiren evde izole edebilirler. Sosyal mesafe ve maskeye çok dikkat etmek gerekiyor.Vatandaş bu süreçte doğal olan meyveleri mutlaka bol bol tüketsinler. Belirti gösterdiklerinde evde izole sürecinde rahatlama olmazsa acil servise de başvurabilirler” diye konuştu.  

 

SİNAN ÖZDEMİR - BİHA




 

Kaynak:

İlgili Konular :
, , , , , , , , , , ,
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum